Ansip: ELi-Ukraina assotsiatsioonileppe sõlmimata jätmine oleks pettumus

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Andrus Ansip.
Peaminister Andrus Ansip. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Peaminister Ansipi sõnul oleks Ukraina ja Euroopa Liidu vahelise assotsiatsioonilepingu ja vabakaubanduslepingu sõlmimata jätmine Vilniuses algaval tippkohtumisel tema jaoks pettumus.

Ansip ütles täna valitsuse pressikonverentsil, et lepete sõlmimata jätmine oleks suur pettumus ka väga paljude ukrainlaste jaoks.

«Euroopa Liit on nende lepingute sõlmimiseks jätkuvalt valmis. Me teame, et Ukraina valitsus on peatanud Euroopa Liidule lähenemise protsessi. Ma tahaks väga loota, et protsessi peatamine on ajutine ja me saame edasi liikuda lähemas tulevikus,» rääkis Ansip.

Peaminister lisas, et loomulikult austab ta iga riigi valikut oma tuleviku kujundamisel ning see on ukrainlaste endi otsustada, milline saab olema Ukraina tulevik.

«Aga ma olen päris veendunud selles, et lähtudes Eesti kogemusest, parim valik oleks Euroopa Liit ehk Ukraina jaoks assotsiatsiooni- ja vabakaubandusleping Euroopa Liiduga,» lausus ta.

Ansipi sõnul on kindlasti väga paljude ukrainlaste jaoks oluline viisavabadus Euroopa Liidu riikidega, kaasa arvatud Eestiga.

«Ukrainal praegu on viisavabadus Türgiga ja paljud ukrainlased teavad Türgi kohta palju, kuid Euroopa Liidu riikide kohta vähe. Reisimine Euroopa Liitu on nende jaoks suhteliselt kulukas. Kui neljaliikmeline pere peab iga inimese viisa eest maksma 35 eurot, siis on see ilmselt paljudele peredele Ukrainas suur kulutus. Seetõttu on ukrainlased väga tagasihoidlikult informeeritud sellest, kuidas meie siin Eestis elame võik kuidas näeb üldse välja elu Euroopa Liidus,» märkis Ansip ja lisas, et ELi ja Ukraina lähenemisprotsessiga tuleb kindlasti edasi minna.

Ukraina valitsus andis eelmisel nädalal välja määruse peatada ettevalmistused Euroopa Liiduga assotsiatsioonileppe sõlmimiseks. Plaanide järgi pidanud lepe sõlmitama täna Vilniuses algaval Euroopa Liidu idapartnerluse tippkohtumisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles