Ametist lahkuv Lang teeb riigikogus poliitilise avalduse

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kultuuriminister Rein Lang teatas tagasiastumisest ETV otsesaates «Kahekõne».
Kultuuriminister Rein Lang teatas tagasiastumisest ETV otsesaates «Kahekõne». Foto: Peeter Langovits / Postimees

Eelmisel nädalal tagasiastumisest teatanud kultuuriminister Rein Lang esineb homme pärastlõunal riigikogus poliitilise avaldusega.

Poliitilise avaldusega esinemiseks annab ministrile õiguse riigikogu kodu- ja töökorra seadus. Avalduse tegemiseks peab ta esitama riigikogu juhatusele taotluse, kus märgib avalduse teema, esinemise soovitava aja ja kestuse. Kultuuriministeeriumi teatel soovib Lang avalduse teha riigikogu esmaspäevasel istungil kell 15.

Riigikogus usaldushääletuse läbinud Lang teatas tagasiastumisest eelmisel neljapäeval ETV otsesaates «Kahekõne», öeldes, et märkimisväärne osa Eesti loomeliitude liikmetest on kaotanud tema vastu usalduse. «Sellises olukorras ma võin ju lõpmatuseni rääkida, et faktid kõnelevad minu poolt, aga mul seda usaldust ei ole ja ma ei saa seda kuidagimoodi taastatud. Sellises olukorras ei ole mul mõtet kabinetis istuda, ma ei saa nagunii mitte midagi tehtud,» lausus ta.

Lang avaldas ühtlasi soovi esineda ametist lahkumisel kõnega parlamendi ees. «Mul on vaieldamatult, mida öelda. Mul on öelda ka personaalselt paljudele Eesti ajakirjanikele üht-teist. Ma kavatsen seda kõnet pidada kirglikult, nagu mul kombeks on,» ütles ta ja lisas hiljem, et peab mõningaid ajakirjanikke «kaabakateks» ning kavatseb kindlasti neid ka nimepidi nimetada.

Kultuuriministri ametist lahkumise järel lubas Lang tööle asuda riigikogus. Eelmistel, 2011. aastal toimunud riigikogu valimistel sai Lang Pärnumaal 3922 häält ning osutus valituks. Riigikogusse naasmisel peab talle esialgsetel andmetel koha vabastama reformierakondlane Andrei Korobeinik.

Lang on valitsusse kuulunud alates 2005. aasta veebruarist, mil temast sai Juhan Partsi valitsuse välisminister. Sama aasta aprillis sai ta Andrus Ansipi valitsuses justiitsministriks ning töötas sellel kohal kuni 2011. aasta kevadeni. Viimased kaks ja pool aastat on Lang olnud kultuuriministri ametis.

Uue kultuuriministri kandidaadi kinnitab erakonna esimehe, peaminister Andrus Ansipi ettepanekul Reformierakonna juhatus tõenäoliselt uue nädala esimeses pooles.

Kui kandidaat on saanud erakonna juhatuse heakskiidu, teeb peaminister presidendile ettepaneku Lang vabastada ja nimetada ametisse uus kultuuriminister. Uus minister astub ametisse vande andmisega riigikogu ees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles