Eesti soovib Europoliga tihedamat infovahetust narkokaubanduse ja küberkuritegevuse vähendamiseks

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ken-Marti Vaher.
Ken-Marti Vaher. Foto: Toomas Huik

Täna siseministeeriumis toimunud kohtumisel Euroopa Politseiameti (Europol) juhiga rõhutas siseminister Ken-Marti Vaher Eesti soovi teha Europoliga tihedamat koostööd Eestile prioriteetsetes valdkondades nagu võitlus narkokaubanduse ja küberkuritegevusega.

Minister Vaher selgitas Europoli direktorile Rob Wainwrightile Eesti vajadust tegeleda aktiivselt sünteetiliste narkootikumide leviku piiramisega ja uimastite transiiditeede ning tootjate tuvastamisega.

«Tegeleme riigina jõuliselt narkovastase võitlusega, näiteks fentanüüli leviku peatamise ja selle üliohtliku uimasti kasutamise kahjude vähendamisega, kuid selge on, et tulemuste saavutamiseks peame töötama tihedalt koos naaberriikidega,» selgitas Vaher Europoli olulist rolli koostöö arendamisel.

Rob Wainwright kinnitas, et Europoli andmebaasid ja infoedastuskanalid on liikmesriikide politseiorganisatsioonidele kiired ja väga turvalised töövahendid, millel on potentsiaali enamaks, kui Euroopa riigid kasutavad. «Eesti koos teiste Balti riikidega on väga innukalt olnud tihedama koostöö poolt ja ka ise olulist operatiivinfot Europoli infokanalites teiste riikidega jaganud,» tunnustas direktor Eesti aktiivsust Euroopa turvalisuse hoidmisel.

Hetkel on käimas arutelud Euroopa parlamendi ja nõukogu määruse osas, mis reguleerib Europoli õiguslikku alust ja seeläbi ka organisatsiooni rolli ning ülesandeid kriminaalteabe vahetusel.

«Eesti soovib, et Europoli roll EL riikide õiguskaitseasutuste teabevahetuse keskusena kasvaks. Samuti peame oluliseks, et liikmesriigid saaksid ka edaspidi osaleda koostöövormides vastavalt riigis või regioonis prioriteetsetele kuriteoliikidele,» selgitas minister. Ta lisas, et Euroopa Liidu erinevates piirkondades on ka kuritegevus mõneti erinev, näiteks meil on prioriteediks võitlus narkokuritegevusega ja küberruumis toimuva raske varjatud kuritegevusega.

Siseminister kinnitas Wainwrightile Eesti aktiivset osalust nii regionaalsetes kui üle-euroopalistes õiguskaitsekoostöö programmides. «Eestil üksi on Euroopa suurriikide kõrval keeruline ELi kuritegevusevastast poliitikat suunata, seetõttu on oluline, et Europol selle valdkonna koordineerijana arendaks regionaalset koostööd kõigi Läänemere regiooni riikidega,» sõnas minister.

Vaheri sõnul annab see kindlustunde, et Euroopa riigid teevad piiriülese raske kuritegevusega võitlemisel koostööd koordineeritult ja analüüsipõhiselt ning Euroopa turvalisus on üks tervik ning Eesti panustab selle tagamisse maksimaalselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles