Reinsalu: ma pole kindel, kas Ligi tingimuslik eelarvemenetlus on seaduspärane

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

IRLi esimehe Urmas Reinsalu sõnul on valitsuskoalitsioon töövõimeline, kuid rahandusministri ultimaatum firmaautode käibemaksu seaduse osas tuli ministritele üllatusena ja selle õiguspärasus vajab analüüsi. 

«See ettepanek nii nagu rahandusminister selle esitas, tuli üllatusena. Ma isiklikult ei ole kindel, kas selline konstrueeritud ja tingimuslik eelarvemenetlus on seaduspärane. Seda peab kindlasti analüüsima. Samas, kui praktilised laekumised on kehvad, siis rahandusministril on voli kulutusi pidurdada ka ilma seadusandja mandaadita. Ta kasutas seda ka majanduskriisi tipul,» ütles Reinsalu Postimehele.

«Ma mõistan rahandusministri mõttekäiku, aga tuleb leida lahendused, mille taha on koalitsioonil võimalik ja ka soov asuda,» leidis IRLi juht.

«Siin on kübeke emotsionaalsust kohas, kus seda ei peaks olema. Rahaasjades tuleb hoida pea rahulik, sest emotsioonide pinnalt pole otsused kõige ratsionaalsemad.»

Sellele vaatamata on koalitsiooni seisund hea ja valitsus Reinsalu sõnul töövõimeline.

«Minu käsitlus on selline, et IRL soovib Eesti tuleviku huvides, et see valitsus jätkaks. Ja mitte ei veaks lihtsalt välja, vaid säilitaks oma tugeva töövõime. Seetõttu on meie jaoks oluline ka meie koalitsioonipartneri käekäik,» ütles Reinsalu.

Kultuuriministri tagasiastumine koalitsiooni tervist ei halvenda, pigem kasvatab usaldust. «Rein Langi samm oli väga vastutustundlik. See ei tulenenud poliitiku omahuvist, vaid teenis valitsuse usaldusväärsust. Ma igati tunnustan seda sammu.»

Eesmärk: hoida ära Keskerakonna võimuletulek

IRLi volikogu arutas täna ka erakonna tulemust kohalikel valimistel.

«IRL oli kõige edukam erakond, kuid Keskerakond võitis,» tunnistas Reinsalu volikogu järel.

«Saavutasime kõige rohkem mandaate volikogudes ja olime 15st maakonnast 6-s häälte arvul edukaimad, aga tõsiasi on see, et Keskerakond saavutas absoluutarvudes ligi 200 000 inimese toetuse. See on IRLi poliitika jaoks väga tõsine ohumärk ja väljakutse. Meie sõnum on, et ei kavatse leppida sellega, et Keskerakond oleks 2015. valitsuse moodustaja. Tahame neile väljakutse esitada ja teha kõik selleks, et eestimeelne programm võidaks valijate toetuse.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles