Hispaania kärbib riigiametnike palku

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiapaania peaminister Jose Luis Rodriguez Zapatero püüab kärpida kulutusi.
Hiapaania peaminister Jose Luis Rodriguez Zapatero püüab kärpida kulutusi. Foto: SCANPIX

Hispaania kavatseb kärpida palku ja piirata muidki kulutusi, kui peaminister José Luis Rodríguez Zapatero teatas säästuplaani tutvustades 5-protsendisest riigiametnike palgakärpest.

Ametnike palgakärbe jõustuks juunist ja külmutaks need järgmiseks aastaks. Ministreid ootab ees ilmselt 15-protsendine palgakärbe, vahendas FT.com.

Avalikus sektoris kaotatakse 13 000 töökohta. Väljaminekute vähendamist nõutakse ka kohalikelt omavalitsustelt.

Hispaania püüab sel moel vähendada kulusid miljardite eurode ulatuses. Riik üritab vähendada eelarve puudujääki alla kuue protsendi piiri aastaks 2011, võrreldes praeguse 11,2-protsendise defitsiidiga SKTst.

Euroopa Liidu Maastrichti kriteeriumide järgi peab euromaade eelarve puudujääk jääma alla kolme protsendi SKTst.

Zapatero on jäänud Euroopa partnerriikide, IMFi ja USA surve alla teha järske kärpeid, et tugevdada 750 miljardi euro suurust abiprogrammi, mis Brüsselis eelmisel nädalal heaks kiideti.

Kreekast alanud eurot kõigutav kriis võib kartuste järgi levida teistesse suurtes võlgades olevatesse riikidesse, nagu Hispaania ja Portugal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles