Kriminaal tegi Narva jalgpallureist valemängijad

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valeri Mihhailovi tänavu jaanuaris Viru maakohtus (turvaväravate vahel).
Valeri Mihhailovi tänavu jaanuaris Viru maakohtus (turvaväravate vahel). Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Eesti jalgpalli suurima kihlveopettuse taga on Ida-Virumaa kriminaalse ringkonna üks niiditõmbajaid, mõrvas süüdimõistetud Valeri Mihhailov.

Kriminaalpolitsei huvi kuritegelikus maailmas hüüdnimega Golova (eesti keelde tõlgituna Pea) tuntud Mihhailovi (45) vastu on mõistetav. Seda, et 2007. aastal ennetähtaegselt vanglast vabanenud mees võib olla seotud jalgpalli kokkuleppemängudega, teadis politsei seetõttu juba mõnda aega.

Siis kui uurijad sattusid mõned aastad tagasi Mihhailovi poolset väidetavat politseiniku ähvardamist menetledes peale põnevale intrigeerivale infole. Golova telefonivestlustest jäi uurijaile kõrvu ebaharilik info.

Sellest nähtus, et pealtnäha jalgpallikauge Golova suhtleb jalgpalluritega. Lahtise tekstina esitatud jutus kõlasid mitmed Narva Transi võtmemängijate nimed. Õige pea kulus see info keskkriminaalpolitseile konkreetses uurimises juba marjaks ära.

Siis, kui rahvusvaheliste kihlveopettuste avastamiseks loodud BetRadari raportid viitasid Narva Transi võimalikele seotusele kokkuleppemängudega ja riigiprokuratuur sai jalgpalliliidult kriminaalkuriteo avalduse.

Poolteist aastat intensiivset uurimist ja politsei loeb pusle enda jaoks kokku panduks. «Kriminaalmenetlust läbi viies sai selgeks, et see ei ole ühe klubi probleem,» ütleb keskkriminaalpolitsei juhtivuurija Silver Koorts. «Küsimus on inimestes, mitte konkreetses klubis. Probleem iseenesest on äärmiselt sügav ja usun, et ainult kriminaalmenetluslike hoobadega seda ei lahenda.»

Lühidalt kirjeldatuna toimis asi väidetavalt nii – nn. kihlveopettuse panuseid tehti Aasia kontorites. Pettuse taga olevad isikud on väidetavalt Venemaa päritolu ja jäid uurijaile kriminaalmenetluse käigus tuvastamatuteks.

Golova oli kogu kuritegelikus skeemis vahelüli. Persoon, kes pidi oma tutvuste kaudu leidma pettuses osalevaid Eesti, Leedu või Ukraina jalgpalliklubide mängumehi. Ühe «kokku lepitud» mängu eest ettenähtud tasu jäi vahemikku 7000 - 12 000 eurot. See jagati skeemi kaasatud mängijate vahel.

Kuidas kihlveopettuseni jõuti, millised mängud kokku lepiti ja mida süüpinki astuvad endised jalgpallurid ise juhtunust räägivad, loe edasi Postimehe paberlehest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles