Rein Langi asemele võib tulla Urve Tiidus

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urve Tiidus
Urve Tiidus Foto: Andres Reiss / Postimees

Pärast poolteist nädalat otsimist ja arutamist koguneb Reformierakonna juhatus homme hommikul kell 10.30 esialgse teadmisega, et uus kultuuriminister võiks saada riigikogu liikmest Urve Tiidusest (59).

Homme keskpäeval sõidab peaminister Andrus Ansip president Toomas Hendrik Ilvese juurde suure tõenäosusega koos Tiidusega, et riigipea viimase valitsusjuhi ettepanekul ministriametisse nimetaks.

Olukord võib alati muutuda, kuid Reformierakonna ladvikus ollakse praegu seda meelt, et vajalikud omadused – elukogenud, rahulik, lepitusvõimeline, kultuurirahvale vastuvõetav – on just Tiidusel, kes on olnud kauaaegne televisioonitöötaja, aastatel 2005–2011 Kuressaare linnapea ja 1998. aastast Reformierakonnas. Viimati kohalikel valimistel Kuressaares kandideerinud naine saavutas linnas viienda tulemuse, kogudes 163 häält.

Suurt hulka ministriks soovijaid erakonna sees ei olnud. Noorematest parteilastest ei soostunud keegi minema keerulisele ministrikohale pooleteiseks aastaks, kuni tulevaste riigikogu valimisteni, mil tuleb tegelda peamiselt kultuurirahva kuulamise ja lepitamisega; reformidele pole nii lühikese aja jooksul põhjust mõelda. Samuti pidi Reformierakond hoolikalt mõtlema, et nende valik ei tekitaks uut pahameeletormi.

Tiidus ei soovinud asjast eile pikemalt rääkida. Küll kinnitas ta, et osaleb homme juhatuse koosolekul. «Kui on suurem selgus majas, siis vestlen hea meelega pikemalt,» lausus ta.

Eile keskpäeval andis Lang peaminister Ansipile üle kirjaliku avalduse, millega taandus ministriametist. «Ma astun tagasi mitte sellepärast, et leiaksin, et oleksin oma ametis eksinud põhimõttelistes küsimustes. Vigu on ikka ette tulnud. Tegijatel juhtub,» kommenteeris portfelli loovutanu eile riigikogu ees seistes oma poliitilist avaldust.

Riigikogus tööd jätkav Lang kuulus valitsusse alates 2005. aasta veebruarist, mil temast sai Juhan Partsi valitsuse välisminister. Sama aasta aprillis sai ta Andrus Ansipi valitsuses justiitsministriks ja töötas sellel kohal kuni 2011. aasta kevadeni. Viimased kaks ja pool aastat hoidis Lang enda käes kultuuriministri portfelli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles