Rootsi nõudis Vene vägede lahkumist Gruusiast

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi lipp.
Rootsi lipp. Foto: AP / Scanpix.

Rootsi välisministeerium nõudis täna karmis toonis Moskvalt relvarahu kehtestamist ja Vene vägede väljaviimist Gruusiast.

 

Stockholmis kutsuti täna välisministeeriumisse Vene asjur Mihhail Skupov, kellele teatati, et Venemaa tegevus Gruusias on «vastuvõetamatu ning vastuolus rahvusvahelise regulatsioonide raamistikuga,» vahendas AFP.

«Rootsi nõuab kõigi vägede tõmbamist jooneni, mis kehtis 6. augustil, enne kriisi algust … ning soovitab Venemaale tungivalt nõustuda koheselt vaherahuga ja lõpetada vaenutegevus,» teatas ministeerium.

 Rootsi valitsus väljendas ka äärmist muret kannatuste pärast, mida tekitatakse kohalikule elanikkonnale ja kodudest põgenenud inimestele kriisipiirkonnas. Rootsi välisminister Carl Bildt sõitis täna isiklikult Gruusiasse, et kohtuda seal president Mikheil Saakašvili ja välisminister Eka Tkešelašviliga.

Gruusia rahvusliku julgeolekunõukogu teatas õhtul, et Vene väed on tunginud juba kaugele Lõuna-Osseetia kontrolljoonest ning vallutasid muu hulgas strateegiliselt tähtsa Gori linna. Gruusia väed taandusid juba Thbilisi kaitsele. Samal ajal käib võitlus ka riigi lääneosas asuva Senaki ümbruses.

Gruusia valitsus palus äsja laialisaadetud teates kiiret rahvusvahelist sekkumist.

«Venemaa paistab kavatsevat kukutada Gruusia demokraatlikult valitud valitsust ja okupeerida riiki, ütles julgeolekukomitee juht Aleksandr Lomaia.

Briti peaminister Gordon Brown ütles täna, et Venemaa sõjalisele tegevusele Gruusias pole mitte mingisugust õigustust. Ka tema nõudis Moskvalt viivitamatult relvarahupakkumise vastuvõtmist.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles