Krampus – saksa jõulude kõige hirmuäratavam traditsioon

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sakslaste jõuluaega kuuluvad lahutamatult jõuluturud koos piparkookide ja hõõgveiniga ning õhetavate põskedega jõuluvanaga. Kuid nende jõulutraditsioonidel on ka oma tumedam pool, mis ilmutab end 6. detsembri õhtul.

Jõuluvana võib juba lastele pakke teha, kuid Lõuna-Saksamaal tegutseb üks teine legendaarne tegelane hoopis teiste plaanidega, kirjutab Local.

Krampust kirjeldatakse tavaliselt kui metsalise väljanägemisega deemonlikku tegelast, kellel on kitsesarved ja salkus juuksed. Legendi järgi tuleb Krampus halbade laste järele, paneb nad kotti ning viib oma Alpides asuvasse koopasse. Ta tegutsevat püha Nikolause päeval, mis tänavu on 6. detsembril.

Traditsiooniliselt kannavad Krampuse kostüümi noored mehed Baierimaal, samuti Lõuna-Tiroolis ja Austrias. Krampuse traditsioon on pärit germaani folkloorist.

Krampus nagu ka tema lärmakas ja koledailmeline kaaslane Perchten on olnud aastasadu osa Lõuna-Saksamaa kommetest, kuid viimastel aastatel on sellest tekkinud probleeme, näiteks keelati Baiermaa Wolfratshauseni jõuluturul mõne aasta eest troll Perchten ära, sest ta hirmutavat lapsi.

«Lapsed kardavad ka jõuluvana,» rääkis Ewald Brückl Wolfratshausen looduskaitsegrupist, mis samuti püüab elus hoida vanu traditsioone.

Mehe sõnul ei tohiks vanemad süüdistada muinasjutukangelasi, kui nad ise lasevad lastel vaadata netist ja telerist «hirmsaid asju».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles