Riigikogu jagab poliitiliseks katuserahaks kuus miljonit eurot

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Indrek Sammal

Reformierakond ning Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) esitasid rahanduskomisjonile ettepanekud, kuidas jagada tuleva aasta riigieelarves 5,5 miljoni eest niinimetatud poliitilist katuseraha, lisaks on poole miljoni ulatuses ettepanekuid teinud opositsiooniline Keskerakond.

Reformierakonna fraktsiooni esimees Jaanus Tamkivi ning IRLi saadikurühma juht Kaia Iva märkisid rahanduskomisjonile saadetud kirjas, et tuleva aasta riigieelarve eelnõu on parlamendis menetletud kaks kuud ning selle käigus on toimunud nii komisjonis kui riigikogu suures saalis tuliseid vaidlusi. Nende hinnangul on eelarve koostatud rahanduslikult jätkusuutlikult ja mõõduka optimismiga.

Eelnõu analüüsides peavad fraktsioonid Tamkivi ja Iva sõnul oluliseks suurendada regionaalseid investeeringuid ning toetada ka mitmesuguseid kolmanda sektori ja kodanikuühiskonna projekte. «Sealhulgas teeme ettepaneku eraldada toetust Eesti Olümpiakomiteele, Eesti Rahvusringhäälingule, Tallinna Tehnikaülikoolile, Eesti Kunstiakadeemiale, Priitahtlikule Päästeliidule, Eesti Hooldajate Liidule, Eesti Pensionäride Ühenduste Liidule ja Eesti Koostöö Kogule,» kirjutasid nad.

Kõige suuremad summad ehk vastavalt 1,2 miljonit ja 1,145 miljonit eurot läheksid ettepanekute kohaselt investeeringutoetuseks Tallinna Tehnikaülikoolile ja tegevustoetuseks Eesti Olümpiakomiteele. Eesti Rahvusringhääling saaks toetusena 315 000, häirekeskus ühtsele hädaabinumbrile üleminekuks 150 000, Tartu linn kergliiklusteede rajamiseks 100 000 ja Eesti Kunstiakadeemia investeeringutoetuseks samuti 100 000 eurot.

Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) Tallinna Jaani kogudusele läheks investeeringuks 90 000, Eesti Pensionäride Ühenduste Liidule organisatsiooni ülalpidamiskuludeks ja piirkondlike organisatsioonide toetusteks 70 000 ning Eesti Vähiliidule ennetustegevuseks, koolitusteks, heategevusüritusteks ja nõustamiskeskuse loomiseks 64 000 eurot. 50 000 eurot saaksid ettepanekute järgi tarbijakaitseamet infotehnoloogia arenduseks ja teavitustegevuseks, EELK Paide Püha Risti Kogudus kiriku renoveerimiseks ja konkurentsiamet projektide tehnilis-majanduslike ja finantsanalüüside koostamiseks.

Väiksematest summadest läheks enamik omavalitsustele mitmesuguste objektide ehitamiseks, renoveerimiseks ja inventari soetamiseks.

Näiteks Tallinnas soovib koalitsioon toetada 4000–15 000 euro suuruste summadega Helli ja Mõmmiku lastesõime ning Kannikese, Lepatriinu, Lille, Mutionu, Nurmenuku, Pääsusilma, Taime, Kajaka, Karikakra, Mesipuu, Naeratuse ja Sitsi lasteaeda. Samuti saaksid toetust Nõmme, Ranniku ja Arte gümnaasium, Tallinna tehnikagümnaasium, Pirita spordikeskus ja Lasnamäe muusikakool.

Kokku on võimuliidu tabelis ettepanekuid 231 kogusummas 5,5 miljonit eurot.  Nimekirja koalitsiooni kõigist ettepanekutest saab lugeda siit.

Poolsada ettepanekut on rahanduskomisjonile esitanud ka opositsiooniline Keskerakond. Suurima summa ehk 42 000 euroga toetaks partei olümpiakomiteed, 40 000 eurot saaks Sindi linn lasteaia laiendamiseks, 25 000 eurot Kohtla-Järve linn lasteraamatukogu hoone renoveerimiseks ning 20 000 Valga linn Vladimiri Jumalaema kiriku renoveerimiseks ja Tallinna linn Tõnismäe reaalkooli inventari soetamiseks ja remondiks. Keskerakonna kõiki ettepanekuid saab lugeda siit.

Rahanduskomisjon otsustas katuseraha jagamiseks neli miljonit eurot saada valitsuse reservist ja kaks miljonit dividendide tulumaksust.

Lõpphääletusele peaks järgmise aasta riigieelarve eelnõu jõudma 11. detsembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles