Parts: karmistasime ehitusseadust Läti tragöödia mõjul

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhan Parts
Juhan Parts Foto: Peeter Langovits

Täna valitsuse heakskiidu saanud ehitusseaduse eelnõus muudeti äsjase Läti tragöödia mõjul järelevalve nõudeid karmimaks.

«Seda ennekõike suuremate, avalikult ligipääsetavate ja keerukamate kandekonstruktsioonide puhul,» ütles majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts valitsuse pressikonverentsil.

«Uue seaduseelnõu järgi on absoluutne reegel, et ehitusekspertiis peab olema sõltumatu – karmistasime sõltumatuse nõudeid. Teiseks, see peab toimima keerukamate projektide puhul ka tööprojektide faasis. Tänaseni oli nii, et kui tehti põhiprojekt, mis oli üldisem, ilma tööjonisteta, tehti ka ekspertiis. Nüüd tuleb kindlasti teha ekspertiis ka tööjooniste faasis,» ütles Parts.

Uus kogu ehitusvaldkonda reguleeriv seadus vähendab samas näiteks ehitusprojekti esitamise ja kooskõlastamisega seotud bürokraatiat.

Parts rääkis, et Läti Maxima katuse kokkuvarisemise järel on Eesti tehnilise järelevalve amet olnud väga töises kontaktis Läti kolleegidega riiklikust ehitusjärelevalves. «On selge, et meie riiklike institutsioonidega ei spekuleeri põhjuste ja tagajärgede üle enne, kui on uurimine lõpetatud. See on pooleaastane, võib-olla pikemgi protsess.»

Pärast õnnetust kutsuti aga kokku Eesti eksperdid ja leiti üheskoos, et midagi peab ka Eestis ette võtma. «Tänaseks on kokku pandud programm suuremate, keerukamate ehituste suhtes. See on pisteline kontroll olemasolevate faktide baasil, mis sõltuvalt ülevaate tulemustest võib minna vägagi detailseks,» rääkis Parts. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles