Lugeja küsib: kas teenuse kallinemine ülekandega makstes on seaduslik?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sularaha
Sularaha Foto: SCANPIX

«Tellisin hiljuti ühelt soliidsena tunduvalt ja pikaajalise kogemusega puhastusfirmalt mööbli puhastamise teenuse. Firma esindaja soovis, et maksaksime sularahas. Kui soovisin maksta ülekandega, siis teatati, et «kui Te ülekandega maksate siis ma pean ju käibemaksu juurde panema 20%». Sooviks saada mõne pädeva instantsi, näiteks maksuameti kommentaari sellise tegevuse legaalsuse kohta? Samuti sooviks teada, kas Eestis on üldse mõni puhastusfirma, kes maksab korrektselt maksud, sest antud firmaga enam tegemist teha ei tahaks,» küsib lugeja.

Vastab maksu- ja tolliameti pressiesindaja Ivi Papstel.

Lühidalt öeldes: ei, näites kirjeldatud tegevus ei ole kindlasti legaalne. Kuigi loomulikult ei saa kõiki sularahas arveldajaid petturite kilda liigitada, on sularahaga arveldamise eesmärk paraku sageli just soov varjata riigi eest tegelikku käivet ja vähendada sellega maksekohustusi. Oluliseks indikaatoriks ongi siin näiteks hinna määramine: kui müüja teeb sularahas maksmise korral ostjale soodsama pakkumise, on suur tõenäosus, et müüja võib plaanida tehingut riigi eest varjata.

Seega soovitame inimestel sularahatehingute puhul veenduda, et kõik toote või teenuse ostu tõendavad dokumendid on korrektselt vormistatud, ja säilitada tehingut tõendavad dokumendid koos tasumist tõendavate dokumentidega.

Maksupettuse kahtluse korral saab maksu- ja tolliametile infot edastada tasuta vihjenumbril 800 4444 või saata e-kirja aadressile vihje@emta.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles