USA: diplomaatia Iraaniga peab toetuma sõjalisele jõule

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kaitseminister Chuck Hagel.
USA kaitseminister Chuck Hagel. Foto: SCANPIX

Diplomaatiat Iraaniga peab toetama USA sõjaline jõud, ütles Ühendriikide kaitseminister Chuck Hagel täna Pärsia lahe liitlasriikidele, kellele teeb muret tuumalepe Teheraniga.

Hoolimata hiljutisest leppest Iraaniga kavatseb USA jätta Pärsia lahe regiooni 35 000 sõjaväelast ning sõjalaevu ja lennukeid, kinnitas ta Bahreinis julgeolekukonverentsil.

Hageli sõnul on ajutine kokkulepe Iraaniga risk, mida tasus võtta, kuid Lääne diplomaatiat ei maksa valesti tõlgendada.

«Me teame, et diplomaatia ei toimi vaakumis. Meie edu sõltub jätkuvalt Ameerika sõjalisest võimsusest ning meie Lähis-Ida liitlastele ja partneritele antud lubaduste usaldusväärsusest.»

Ühendriikide sõjavägi säilitab oma rolli piirkonnas ka Iraaniga kuueks kuuks sõlmitud ajutise tuumaleppe ajal, kinnitas ta, ega muuda selle aja jooksul oma vägede paiknemist Pärsia lahe piirkonnas ja mujal maailmas ning kehtima jäävad senised partnerlussuhted ja strateegilised huvid.

USA liitlasi piirkonnas, eriti Saudi Araabiat teeb närviliseks suurriikide 24. novembri kokkulepe Iraaniga, milles pakutakse Teheranile tuumaprogrammi kärpimise eest kuueks kuuks sanktsioonide leevendust.

Ühendriikide sõjaline jalajälg piirkonnas hõlmab 10 000 sõjaväelast tankide ja Apache-helikopteritega, umbes 40 laeva merel, seal hulgas lennukikandjat, raketitõrjesüsteeme, radareid, luuredroone ja sõjalennukeid, loetles kaitseminister iga-aastasel konverentsil, mida korraldab Rahvusvaheline Strateegiliste Uuringute Instituut (IISS).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles