Pikamäe: apteekide asutamispiirang on ebaproportsionaalne

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikohtu esimees tutvustab üldkogu otsust.
Riigikohtu esimees tutvustab üldkogu otsust. Foto: Jassu Hertsmann / Postimees

Riigikohtu esimees Priit Pikamäe ütles täna apteekide asutamispiirangu kohta, et piirang on ebaproportsionaalne ja tänane riigikohtu otsus ei tähenda seda, et riik ei võiks apteegiturgu üldse reguleerida.

Pikamäe sõnul oli 2006. aastal kehtestatud regulatsioon erakordselt tugev ja seega põhiseadusega vastuolus. Ta märkis, et tegu on erakordselt karmi ja jõulise sekkumise, mitte pisikese regulatsiooniga ning sisuliselt pani riik apteegituru täiesti lukku.

Riigikohtu esimees märkis, et pall on nüüd riigikogu ja asjaomaste ministeeriumite käes. Riigikohtu tänane otsus jõustub kuue kuu pärast ning selle aja jooksul on riigikogul, sotsiaalministeeriumil ja justiitsministeeriumil aega otsustada, kas nad tahavad apteegiturgu teistmoodi reguleerida. Kui nad selle aja jooksul midagi ei tee, siis kuue kuu pärast on apteegiturg sisuliselt vaba. Siis võib asutada apteeke põhimõtteliselt igale poole.

Apteekide asutamispiirangu üks põhieesmärke oli seadusandjate sõnul tagada, et apteeke avataks ka väiksemates kohtades. Pikamäe tõdes, et hoolimata regulatsioonist ei ole maal apteeke juurde tulnud vaid aastatel 2006-1013 on apteeke üle 20 protsendi vähem.

Riigikohus tunnistas apteekide asutamispiirangu regulatsiooni põhiseaduse vastaseks häältega 13:4. Pikamäe tõdes, et kuigi oli eriarvamusi, ei olnud tegemist siiski väga napi otsusega.

Riigikohtu esimehe sõnul oli tänane otsus selle aasta kõige suurem ja põhjalikum töö põhiseaduslikkuse järelevalve osas.

Riigikohus tunnustas täna ravimiseaduses sisalduvad piirangud apteekide asutamisele põhiseadusega vastuolus olevaks, kuna need rikuvad ettevõtlusvabadust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles