Riigikogu andis Ida-Virumaale katuseraha vaid mõne pilpa ostuks

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolmapäeval sai riigikogu maha tähtsa hääletusega.
Kolmapäeval sai riigikogu maha tähtsa hääletusega. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Parlamendisaadikud otsustasid oma valimisringkonna investeeringuteks suunatavast nn poliitilisest katuserahast Ida-Virumaale anda tõenäoliselt vaid 144 000 eurot, mis on muude maakondade kõrval kaduvväike summa.

Riigis võimul olevad Reformierakond ning Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) esitasid eelmisel nädalal rahanduskomisjonile ettepanekud, kuidas jagada tuleva aasta riigieelarves 5,5 miljoni eest niinimetatud poliitilist katuseraha, kirjutab Põhjarannik. Piirkondlikeks investeeringuteks läheb sellest ligikaudu kolm miljonit eurot.

Võimuliidu ettepanekute tabelis on  231 rahaeraldust. Ida-Virumaaga on seotud  neli rahaeraldust kogusummas 70 000 eurot.

30 000 eurot peaks minema Kiviõli tervisekeskuse polikliinikuhoone renoveerimiseks. 15 000 eurot läheb Iisaku lasteaia Kurekell mänguväljaku rajamiseks ja sama suur summa Avinurme kooli õppehoone renoveerimiseks.

10 000 eurot on mõeldud Jõhvi kesklinna mänguväljaku investeeringuteks.

Riigikogu liige reformierakondlane Rein Aidma tunnistas, et tema käsi on mängus Iisaku ja Avinurme vallale eraldatava raha puhul. «Olen tõepoolest kandnud hoolt, et need projektid saaksid raha, aga põhitöö on teinud ikkagi need vallavalitsused ise,» sõnas ta.

Aidma ei salga, et katuseraha jaotamisel on ilmselge poliitiline mõju. Ta toob näiteks, et kui Reformierakond sai viimastel riigikogu valimistel Ida-Virumaalt ühe mandaadi jagu hääli, siis 30 000 eurot kolmest miljonist vastab enam-vähem sellele suhtele. «Selles mõttes on tasakaal täiesti paigas,» märkis Aidma.

Samas möönis ta, et Ida-Viru elanike osakaalule Eesti rahvastikust selline rahajaotus ei vasta. Selle põhjal võiks Ida-Virumaale tulev summa jääda suurusjärku 350 000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles