Välisekspert: mõelge hoolikalt, keda te ülikooli juhtima lubate

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Euroopa Ülikoolide Assotsiatsiooni esindaja kutsus tänasel kõrghariduskonverentsil eestlasi üles mõtlema hoolikalt läbi, kes hakkavad kuuluma ülikooli uude, enamuses n-ö ühiskonna esindajatest koosnevasse nõukokku, kui see peaks loodama.

«Teil on juba väga sõltumatu süsteem. Järgmine samm, millele mõelda, on, kuidas avada ülikoolide juhtstruktuure välistele sidusgruppidele,» rääkis Thomas Esterman Tartus esinedes.

«Teile on oluline see, kuidas te seda teete. Millised on õiged valikumehhanismid nende gruppide kaasamiseks.»

Tema sõnul on oluline läbi mõelda, keda ja millistese kogudesse kutsuda – see on kogu projekti õnnestumiseks väga oluline küsimus.

Eriti rõhutas ta välisliikmete profileerimise tähtsust – näiteks kas tahetakse näha ülikooli uute juhtide seas rohkem juriste või võimalikult paljude erialade esindajaid.

Tema sõnul pole küsimus must-valge, vaid eelkõige parima lahenduse väljaselgitamine.

Tartu Ülikooli rektor Alar Karis tegi aprilli keskel Postimehes üleskutse arutleda akadeemiliste valitsemismudelite üle, et leida ülikooli toimimiseks Eesti oludes sobiv viis. Ta leidis, et selleks on ülim aeg, kuna ülikoolides on palju väsimuse ja ebakindluse märke.

Nii pakkuski Karis, et tema koduülikooli võiks hakata juhtima uutel alustel koostatud 11-liikmeline nõukogu. Sinna kuuluks 6 valitsuse esitatud ja riigikogu heakskiidu saanud isikut ja 5 professorite-üliõpilaste esindajat.

Praegu koosneb Tartu Ülikooli nõukogu 50 majasisesest inimesest, valdavalt professoritest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles