Vändre: töötust leevendab iga väike samm

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riina Vändre
Riina Vändre Foto: Peeter Langovits

Vaesuse ja tõrjutuse vastu võitlemise Eesti heatahte saadik, Oleviste hoolekande juhatuse liikme Riina Vändre sõnul on kirikust või supiköögist abiotsijate hulk silmaga märgatavalt suurenenud.

«Kirikusse tullakse täna tõepoolest hingehädade kõrval peamiselt majandusmuredega, justnimelt tööpuudusest tekkinud rahaprobleemidega, töökoha otsimisega seoses,» tõdes Vändre. Lisaks kodututele on kirikus nüüd näha ka toimetulekuraskustes inimesi.

«Sõbra Käsi supiköögi klientide osas võib öelda hinnanguliselt, et jaanuarist kuni kevadeni on lisandunud paar-kolmkümmend käijat,» märkis Vändre.

«Eesti inimene on üldiselt kinnine ja tuleb abi otsima viimasel hetkel, pikalt kannatatakse omaette. Võib täheldada, et töötuks jäänud inimese enesehinnang saab kõva hoobi, kuna meie ühiskonna väärtushinnangud on orienteeritud liigselt edukusele ning töö kaotanud inimene erineb sellest kuvandist totaalselt, temast saab justkui läbikukkuja,» selgitas Vändre. «See ongi kõige hullem tänase tööpuuduse juures.»

Kuna töökohti kiiresti juurde ei tule, aitab töötuid praegu Vändre sõnul kõige enam ühiskonna ja ümbritsevate mõistev ja toetav suhtumine. «Inimene, kes on kaotanud töö või kelle äri on kõrbenud, peaks vaatamata rasketele aegadele julgema võtta uusi riske, olema avatud uutele väljakutsetele. Tundub, et selle asemel sildistab ühiskond ta aga «läbikukkujaks» ning see pärsib edasist ettevõtlikust,» arutles ta.

Mis aitab?

«Töötute klubid, ümberkoolitused, osalemine ühiskonnaelus, mitte kõrvale jäämine, see aitab uusi tutvusi ja võimalusi tekitada,» arvas Vändre.

«Töökohtade loomine ja ettevõtluse elavdamine on võtmesõnad. Parim viis majanduse elavdamiseks on kõikvõimalike tõkete ja takistavate mehhanismide likvideerimine. Mida rohkem on ettevõtjatel väikeseid häid ideid, millega eksportturgudele pääseb, seda paremini riigil läheb,» jätkas ta.

«Uute algatuste ja ideede toetamine, vaatamata riskidele, on tänases situatsioonis õigustatud. Tervikuna pole õige panustada ühele või teisele kindlale kaardile – a la ainult Eesti Energia börsileviimine või eurotsooni pääsemine päästab meid. Meid päästab plaanipärane, läbimõeldud süsteemne pingutus igal riiklikult olulisel rindel.»

Vändre arvas aga, et me peaksime ümber õppima ka suhtumises tarbimisse – ei võida see, kel on surres rohkem uhkemaid asju. Ta soovitas õppida elama mõistuspäraselt, hea majapidaja kombel, tulusid ja kulusid tasakaalus hoides, ausalt, mitte üle võimete elades.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles