Uuel aastal alustab e-lasteaed

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-lasteaia kodulehe kuvapilt
E-lasteaia kodulehe kuvapilt Foto: elasteaed.ee

Uuest aastast alustab tegevust e-lasteaed, mis võimaldab sarnaselt e-koolile suhtlust, sedapuhku nii lasteaia ja lapsevanema kui lasteaia ja omavalitsuse vahel.

E-lasteaia idee autori ja arenduse juhi Oliver Kasaki sõnul on keskkonna eesmärk lihtsustada igapäevast asjaajamist ja täiendada suhtlemisvõimalusi lastevanemate ja lasteaiaõpetajate vahel.

Sarnaselt e-koolile on aga iga sisse logiva kasutaja jaoks eraldi vaade talle vajalike andmetega.

Näiteks õpetajad saavad e-lasteaias koostada nädalaplaane, pidada igapäevast rühmapäevikut, dokumenteerida lapse arengut, koostada koolivalmiduse kaarti, muidugi suhelda kiirelt lastevanematega jne. Kasaku sõnul lihtsustab see igal juhul õpetaja tööd ja võimaldab esitada omavalitsusele aruandeid lihtsalt ning paberivabalt. 

Lisamoodulite abil saab lasteaed üles laadida iganädalasi toidumenüüsid,  samuti fotosid ja videosid. «Paljudele lastevanematele ei meeldi, kui nende laste pildid avalikku veebi pannakse, siis saab näiteks jõulupeo pilte vaadata ainult sisse logides,» selgitas Kasak.

«Sageli on lasteaiad hädas oma kodulehtedega. Meil on loomisel eraldi liides, kustkaudu saab hallata oma kodulehte, näiteks lisada infot, menüüsid või fotosid, et seda ei peaks mitu korda tegema.»

Lapsevanemal on lihtne selle kaudu kogu lapsesse puutuvat infot saada. «Näiteks, kui vanem läheb lapsele järgi ja unustab teadetetahvlit vaadata, saab ta kodus õhtul igaks juhuks üle kontrollida - äkki toimub homme pildistamine ja on vaja selga panna pidulikumad riideid. Või tuleb lasteaaeda teater, saab näha, kuhu on raha vaja kanda. »

Lasteaedadele on tähtis ka lapse puudumisest teavitamine, sest sageli tellitakse hommikul teatud kellaajal päeva toitu. Peatselt hakkab selleks tööle ka nutitelefoni rakendus, mille kaudu saab kiiresti teatada, kui laps lasteaeda ei tule, soovi korral ka põhjuse.  

Omavalitsuste jaoks on tegu paberivaba suhtluskeskkonnaga lasteaedadega. «Omavalitsused ootavad väga statistilist poolt: kui palju lapsi lasteaias kokku on, kui palju lapsi konkreetsel päeval kokku kohal, milline on puudumise protsent ning veel palju erinevat statistikat,» tõi Kasak näiteid. «Omavalitsus ei pea neid dokumente siis ootama faksi või e-posti teel, vaid saab andmeid kohe e-lasteaaeda sisse logides näha.»

Lapsevanemale-õpetajale kasutamiseks jääb e-lasteaed tasuta, teenuse eest hakkavad omavalitsused või eralasteaiad maksma kuutasu, mille suurus oleneb laste arvust. Kuutasu katab e-lasteaia kasutajatoe, serverite halduse ja arenduse kulud. «Paketid ja hinnaklassid kujunevad välja testperioodi jooksul, sest see oleneb sellest, kui palju mahtu kasutatakse.» Kasak lubas, et hinnad tulevad igale lasteaiale taskukohased.

Katsetamise periood on jaanuari ja veebruar. Sel ajal lisandub iga nädal sinna uusi võimalusi ning parandatakse kasutajate tagasiside põhjal olemasolevaid funktsioone.

Praegu lisandub iga päev lasteaedu, kes keskkonnaga eelliituvad, läbirääkimised käivad enam kui 100 huvilisega.

Kasaku sõnul on tal idee selle keskkonna loomiseks mõlkunud peas juba peaaegu poolteist aastat, nüüd otsustati, et käes on õige aeg see valmis teha. Palju tähelepanu osutati ka turvalisusele, süsteemis kasutati tippkrüpteeringuid, arutelud käivad ka andmekaitsega.

-

Kommentaar

Rainer Rannala, Tallinna haridusameti üldosakonna juhataja

Suhtumine e-lasteaia keskkonda on positiivne. Uue tegija lisandumine võiks mõjutada ka turu olukorda positiivses suunas.

Kuna tegu on alles arendatava ideega, mille lõpliku demoversiooni veel ei ole, siis on vara öelda, kas haridusamet hakkab seda keskkonda kasutama. Linnal on huvi, et lasteaedades kasutatakse sarnaselt koolidega ka digitaalset keskkonda rühmapäevikute pidamisel ning lasteaedade ja lapsevanemate vahelisel suhtlemisel.

-

E-lasteaia eri võimalused

Õpetajale

*Nädalaplaani koostamine, vaatamine,muutmine

*Lapse arengu hindamine

*Teadete saatmine

*Elektrooniline rühmapäevik

*Küsitluste koostamine

*Paberivaba töökeskkond

*Uudiste, piltide,videote lisamine

 Lapsevanemale

*Sündmuste kalender

*Teadete saatmine

*Lapse arengu jälgimine

*Lapse puudumise teavitus

*Arvete haldamine

*Kogu lasteaia info

*Lastevanemate grupp

*Avalduste tegemine

*Uudiste,piltide,videote vaatamine

Juhtkonnale/Omavalitsusele

*Õpetajate haldus

*Rühmade haldus

*Dokumentatsiooni haldus

*Aruandlus, statistika

Allikas: elasteaed.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles