Peetri elanikud rajavad ühise ürdiaia

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neljapäeva õhtul võtsid Peetri küla vabatahtlikud võsa maha ja järgmisel nädalal külvatakse ürdiaia tarvis seemned ja istutatakse taimed.
Neljapäeva õhtul võtsid Peetri küla vabatahtlikud võsa maha ja järgmisel nädalal külvatakse ürdiaia tarvis seemned ja istutatakse taimed. Foto: Kristo Kivisoo / Järva Teataja

Peetri küla selts rajab lagunenud pritsukuuri varemete vahele ürdiaia, kus toitude maitsestamiseks võivad ürte võtma tulla kõik Peetri elanikud ja aleviku külastajad.

Kareda vallavanem Triin Pobbol ütles, et kui nad möödunud aastal Soomes korteriühistute õppereisil käisid,  hakkas Kotkas vana kindlusemüüride vahel silma sinna rajatud ürdiaed, kus kõik inimesed võisid maitsetaimi korjata. «Sealt see idee tuligi, midagi sellist annab ka meile teha,» sõnas ta.
Pobbol tunnistas, et soomlaste ürdiaias oli iga peenra juures tahvel, mis taimega on tegemist. «Meie teeme siin natuke lihtsamalt,» lisas ta.
Neljapäeva õhtul kogunes Peetri alevikku pritsukuuri varemete juurde kümmekond vabatahtlikku, kes raiusid müürid võsast välja ja põletasid oksad ära.
Järgmisel nädalal veavad nad sinna mulla, külvavad seemneid ja istutavad taimi. «Seega peaks suvel juba siit midagi võtta saama,» sõnas ta.
Pobbol ütles, et tasuta ürdid on ettevõtmise üks pool, kuid sellest tähtsam võib olla seegi, et korda saab üks osa alevikust, mis seisis seni räämas.
Pärast koristamist teab Pobbol öelda, et lagunenud pritsukuuri ümbruses oleks keegi võinud end vigastadagi, sest neljapäeval korjasid nad sealt kokku ohtralt klaasikilde. Pobboli selgitusel on Peetri küla selts suurepärane näide sellest, et kui leidub aktiivseid inimesi, kes tahavad midagi kogukonna heaks teha, võib korda saata ka suuri asju.
Sama seltsi eestvõttel käisid Kareda elanikud eile Pärnus teatris ega maksnud sõidu eest suurt midagi, sest selleks oli andnud toetust programm «Teater maale».
Külaseltsi esitatud projekti käigus kerkib suvel Peetrisse ligi miljon krooni maksev spordiväljak, kus liivaplatsil saab võrkpalli, aga asfaltplatsil suvel teisi pallimänge ja talvel hokit mängida.
Varem on  külaselts rajanud samasse lastemänguväljaku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles