Arvo Pärdi keskus võib hakata riigilt saama neljamiljonilist aastatoetust

Veiko Pesur
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvo Pärdi poeg Michael Pärt Laulasmaal ruumides kuhu soovib rajada isa arhiivi.
Arvo Pärdi poeg Michael Pärt Laulasmaal ruumides kuhu soovib rajada isa arhiivi. Foto: Mihkel Maripuu

Arvo Pärdi keskuse loojad loodavad järgmisest aastast hakata riigilt tuge saama neli miljonit krooni aastas, seni on riik tunnustatud helilooja arhiivi loomisele kaasa aidanud läbi kultuurkapitali.


Kultuuriminister Laine Jänes sõnas Postimees.ee’le, et aprillis toimunud kabinetinõupidamisel tutvustas ta valitsuskabineti liikmetele Pärdi perekonna plaane luua Eestisse rahvusvaheline Arvo Pärdi keskus, mille loomise ideele andsid kabinetiliikmed põhimõttelise heakskiidu.

Keskuse kümne aasta eelarve kohaselt algab keskuse riigipoolne finantseerimine 2011. aastal tasemelt neli miljonit krooni aastas ning suureneb 2014. aastal 6,5 miljoni kroonini aastas. Keskus palus eelmisel nädalal rahandusministrile, kultuuriministrile ja peaministrile saadetud kirjas seisukohta, kuidas riik seda rahastamisvajadust on järgmise aasta eelarves käsitlenud.

Jänes kinnitas, et kultuuriministeerium taotleb järgmise aasta eelarvesse Pärdi keskuse tegevuse toetamiseks nelja miljonit krooni, mis ühtlasi tähendab ka uue eelarverea loomist kultuurieelarvesse.

Seni on riik toetanud keskuse tegevust läbi kultuurkapitali, näiteks selle aasta esimesest jaotusest on eraldatud Arvo Pärdi Arhiivi MTÜ-le 236 205 krooni ning seda toetati ka möödunud aastal.

MTÜs Arvo Pärdi Arhiiv valminud pikaajalises kavas helilooja varamu talletamiseks ja tutvustamiseks nähakse ette keskuse loomist, mis endas uurimisinstituudi, muusikakeskuse, muuseumi ja kirjastamistegevuse ja selle südameks on praegu helilooja perekonna eestvedamisel loodav kaasaegne arhiiv.

Tulevikuvisiooni kohaselt võimaldab keskus teostada Pärdi muusikaga seotud uurimusi ja teadustöid, annab tervikliku ülevaate helilooja loomepärandist ning ligipääsu helilooja sõnumile ja teostele. Ühtlasi plaanib keskus anda välja stipendiume ja toetusi, kirjastada Pärdi ja tema loominguga seotud publikatsioone ning korraldada konverentse, kontserte ja meistriklasse. Pikas perspektiivis näeb keskuse arengukava ette unikaalse ja armastatud kultuuriobjekti rajamise, mis on avatud huvilistele nii lähedalt kui ka kaugelt ning annab seeläbi panuse muusikalise hariduse ja harituse edendamisse Eestis.

MTÜ teatel on praeguseks Saksamaalt Eestisse toodud suurem osa Arvo Pärdi loominguga seotud materjalidest ja alustatud kaasaegse arhiivi loomist. Selle aasta suvel ja sügisel ootab tööjärge kogu arhiivis oleva info digitaalsel kujul talletamine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles