Kukk: Reformierakonna reitingul on rohkem võimalusi tõusta kui langeda

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres Haabu / Postimees

Reformierakonna peasekretär Martin Kukk ütles erakondade toetusuuringu värskeid tulemusi kommenteerides, et tema hinnangul on erakonna reitingul rohkem potentsiaali tõusta kui langeda.

Reformierakond on erakondade populaarsustabelis neljandal kohal, jäädes kõigile teistele parlamendiparteidele alla. Kui septembris toetas erakonda 21 ja oktoobris 22 protsenti küsitlusele vastanuist, siis novembris kukkus partei toetus rekordiliselt madalale, 18 protsendile. Detsembris oli erakonna toetus ühe protsendipunkti võrra suurem ehk 19 protsenti.

Kukk ütles, et valitsusvastutust kandval erakonnal, kel on tulnud teha vajalikke, ent mõnikord ka ebapopulaarseid otsuseid, ei saagi toetusnumbrid olla kogu aeg tipus. «Minu hinnangul on järgmisel aastal Reformierakonna reitingul rohkem potentsiaali tõusta kui langeda, ehkki me ei tee oma igapäevast tööd ainult reitingu nimel. Keskendume oma poliitika sisule, liberaalsetele väärtustele ja ei hakka oma valijatele lubama tasuta lõunaid, mida pole olemas,» lausus ta.

Reformierakonnaga koos koalitsiooni kuuluva Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) toetuse kohta ütles Kukk, et see ongi olnud alati kõrgem valimiskampaania perioodil ning toetuse paariprotsendiline langus on praeguses kontekstis tavapärane. Alates suvest populaarsust kogunud IRLi toetus oli oktoobris 20, novembris 22 ja detsembris taas 20 protsenti.

Erakondade populaarsustabelis esikohta hoidva Keskerakonna toetuse tõusu taga ei näinud Kukk palju ratsionaalseid selgitusi. «Ehk tuleneb see sellest, et sotsiaaldemokraadid on oma positsioone vasakskaalal kaotamas, mida kinnitasid ka viimased kohalikud valimised,» ütles ta.

TNS Emori uuringu kohaselt on Keskerakonna toetus on tõusnud seniselt 29 protsendilt 32 protsendile. Sellest kõrgem oli partei reiting viimati 2009. aastal. Keskerakonnale järgneb samuti opositsiooni kuuluv Sotsiaaldemokraatlik Erakond, mida septembris toetas 23, oktoobris 20 ning nii novembris kui detsembris taas 23 protsenti küsitlusele vastanuist.

TNS Emor esitab erakondade toetuse nende vastajate põhjal, kel on erakondlik eelistus olemas. Neid inimesi, kes ei osanud eelistada ühtki parteid, oli detsembris 31 protsenti.

Erakondade igakuise populaarsusuuringu käigus küsitles uuringufirma 906 valimisealist kodanikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles