Kevadtormile jõudis Läti jalaväekompanii

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti Rahvuslike Kaitsejõudude Jalaväebrigaadi 1. jalaväepataljoni kompanii suundub Kevadtormile.
Läti Rahvuslike Kaitsejõudude Jalaväebrigaadi 1. jalaväepataljoni kompanii suundub Kevadtormile. Foto: Kaitseväe peastaap

Täna ennelõunal ületas Valgas Läti-Eesti piiri enam kui sajast sõdurist koosnev Läti jalaväekompanii ligi kolmekümne masinaga, mis osaleb õppusel Kevadtorm 2010.

«Kevadtorm on hästi organiseeritud ja meil on õppusel hea osaleda kasutades teie mahukat tehtud taustatööd,» ütles Läti üksust juhtiv kapten Alvis Mirbahs.

Läti jalaväekompanii võtab osa Eesti Kaitseväe õppusest Kevadtorm tehes koostöös Scoutspataljoniga vastutegevust Kevadtormil osalevatele Eesti Kaitseväe üksustele.

«Scoutspataljon on väga professionaalne ja meil on kasulik vastastikku kogemusi vahetada ja teineteiselt õppida. Scoutspataljoni võitlejad on Helmandi provintsis Afganistanis, mis annab üksusele tugeva lahingukogemuse,» ütles kapten Mirbahs.

Scoutspataloni ülem kolonelleitnant Vahur Karuse kinnitusel on Läti sõdurite osalemine õppusel positiivne. «Võõras keeles suhtlemine esitab väljakutse juhtimisstruktuuridele,» ütles kapten Karus. «Lätlased on väga head sõdurid. Meil on nendega ammused kontaktid juba BALTBATi aegadest, millest on välja kasvanud nii Scoutspataljon kui ka Läti 1. jalaväepataljon.»

Valgast liikus Läti kolonn mööda Valga-Pärnu maanteed oma paiknemisalale Karksi lähistel. Õppusel osalevad Läti sõdurid kuuluvad Läti Rahvuslike Kaitsejõudude Jalaväebrigaadi 1. jalaväepataljoni (NBS Kājnieku brigādes 1.Kājnieku bataljona) koosseisu.

Läti Kaitsejõud on Kevadtormi õppustel osalenud alates 2007. aastast, esmalt osalesid õppusel staabiohvitserid, iga aastaga on lätlaste osalus laienenud. Aprillis osales 400 Eesti kaitseväelast õppusel «Gungnir 2010» Lätis Ādažis.

Kaitsevägi korraldab 3.-23. maini Pärnu- ja Viljandimaal õppuse Kevadtorm 2010, mille käigus harjutavad üksused ja erinevate tasemete staabid koostegutsemist.

Kokku osaleb sel aasta Kevadtormil ligi 3500 kaitseväelast, kaitseliitlast ja reservväelast, neist umbes poole moodustavad ajateenijad, kelle väljaõppetsükkel lõpeb sel kevadel. Õppusel harjutatakse maaväe peamisi lahinguliike: kaitset, viivituslahingut ja rünnakut.

Lisaks kokkuharjutavale jalaväepataljonile osalevad kaitseväe selle aasta suurimal õppusel Kevadtorm Lääne Kaitseringkonna, Scoutspataljoni, Suurtükiväepataljoni, Pioneeripataljoni, Õhutõrjepataljoni, Staabi- ja Sidepataljoni, Kaitseliidu ja Läti Vabariigi maaväe allüksused.

Kevadtorm 2010 põhitegevus hõlmab Pärnumaalt Paikuse, Tahkuranna ja Saarde valla ning Viljandimaalt Halliste, Abja ja Karksi valdade territooriume. Õppuse üldjuhiks on maaväe ülem kolonel Indrek Sirel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles