Terviseamet hoiatab: Hiinas jätkub uue gripiviiruse levik

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zhejiang provintsi linnukasvataja.
Zhejiang provintsi linnukasvataja. Foto: Reuters/ScanPix

Hiinas on 30. novembri seisuga laboratoorselt diagnoositud 142 uue gripiviiruse A (H7N9) haigusjuhtu, millest 47 on lõppenud surmaga, teatab terviseamet.

Haigusjuhte on esinenud kuues Hiina idaprovintsis: Shanghai, Jiangsus, Zhejiang, Anhui, Henan ja Beijing. Elanike koguarv on neis provintsides 330 miljonit inimest.

Enamik haiglaravi vajanutest põdes raskekujulist kopsupõletikku.

Nakkusallikas ja viiruse levikutee ei ole veel välja selgitatud.  Kõige tõenäolisem on viiruse H7N9 haigusnähtudeta levik kodulindudel ning edasi juhuslikud nakatumised kas kodulindude või kodulindude toodanguga kokkupuutunud inimeste hulgas. Haigestunud on peamiselt olnud seotud eluskanade või kanaliha töötlemisega.

Viirus on madala patogeensusega lindude jaoks, kuid võib nakatada imetajaid ja see on kergema kanduvusega kui teised linnugripi viirused.  Patogeensus inimeste suhtes on suur, riskifaktoriks loetakse kõrget vanust. Pidevat viiruse levikut inimeselt inimesele ei ole täheldatud.

WHO ei ole soovitanud uut tüüpi gripiviiruse levikuga seoses kehtestada reisikeeldu ega muid täiendavaid piiranguid reisimiseks Hiinasse.

Riskipiirkondades viibides tuleb siiski pidevalt jälgida kohalikku epidemioloogilist olukorda ning järgida hügieenireeglite täitmist. Võimalusel vältida kohalikke linnuturge.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles