Jan Kaus tooks Sirpi kaasa oma filmi- ja kirjandustoimetaja

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jan Kaus
Jan Kaus Foto: Liis Treimann

Sirbi peatoimetajaks kandideeriv kirjanik Jan Kaus ütles, et tal oleks kultuurilehe etteotsa saades olemas konkreetsed kandidaadid filmi- ja kirjandustoimetaja ametisse.

«Mul on olemas kirjandus- ja filmitoimetaja kohale konkreetsed kandidaadid,» ütles Kaus Postimehele.

«Minu plaani keskse motiivi võib lühidalt kokku võtta nii: nii sisuline kui vormiline mitmekesisus,» kirjeldas ta oma visiooni Sirbi tulevikust, täpsustades, et peab silmas eri vaatenurkade ja käsitluste rohkust.

Tema sõnul võiks peatoimetaja oma veergu jagada erinevate kirjutajatega, mis võimaldaks käsitleda ühiskondlikke ja kultuurilisi küsimusi laiemalt. «Mul on olemas esialgsed kokkulepped kuue kirjutajaga, kõigil erinev taust,» märkis Kaus. Samuti tahaks ta taastada toimetuse nõuandva koosluse, kus saaksid osaleda ka Sirbi suhtes kriitilisi mõtteid väljendanud inimesed.

Kirjaniku sõnul tasub kindlasti kaaluda käsitlusnurkade ja –vormide mitmekesistamist: teemanumbrite, probleemi- või ilmingukesksete käsitluste (nagu näiteks Andrei Hvostovi terav essee eesti kirjanduse tabudest viimases Sirbis), vestlusringide, küsitluse ja teiste, arvustuste ja esseede kõrval vähem kasutamist leidnud vormide osakaalu suurendamist.

Samuti tunnustas ta Meelis Oidsalu mõtet anda kord-paar aastas ühe Sirbi numbri tegemine mõnele sootuks väljaspoolsele inimesele või kooslusele. «Miks mitte seda ideed edasi mõelda ning ühel hetkel, kui toimetuses töörahu taastunud, seda ka katsetada?» arvas Kaus.

Pidevat arendamist ja viimistlemist vajab kirjaniku sõnul ka Sirbi veebiversioon.

Täna valis Sirbile peatoimetaja leidmiseks moodustatud komisjon 16 kandidaadi seast välja viis, kes kutsutakse vestlusvooru. Uue peatoimetaja peaks komisjon valima reedel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles