Tallinna linnaeelarve võeti vastu

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna linnavolikogu esimees Toomas Vitsut.
Tallinna linnavolikogu esimees Toomas Vitsut. Foto: Peeter Langovits

Pärast jõuluvana külastust ja neli tundi kestnud kõnede vooru asus Tallinna linnavolikogu hääletama pärast linnaeelarve esimest lugemist esitatud muudatusettepanekuid.


Hääletamine algas kell 20.18. Kell 20.38 oli 20 ettepanekut ükshaaval läbi hääletatud. Sotsiaaldemokraatide fraktsiooni esimees Jaak Juske soovis istungi töösse vaheaega põhjendusega, et volinikud on juba kuus ja pool tundi järjest töötanud. «Ja töötate veel!» lükkas volikogu esimees Toomas Vitsut ettepaneku tagasi.

Umbes 15. ettepaneku hääletamisel ütleb kellegi hääletuspult üles. Hääletamine tühistatakse ja sel ajal, kui pulte kontrollitakse, läheb jälle vaidluseks, kas nii pikalt ilma vaheajata töötamine on seaduslik või mitte. Mokalaada katkestab Reformierakonna fraktsiooni esimees Ivi Eenmaa: «Mul on protseduuriline küsimus. Mis siin praegu toimub?» Vitsut seletab, mis toimub. Puldid saavad korda ja ettepanekute läbihääletamine jätkub.

Opositsioon soovib vahepeal volikogu juristi selgitusi volikogu töö ühe või teise protseduurilise aspekti kohta. Vitsut ei kavatsegi hääletuskonveierit katkestada: «Minge juristi juurde. Jurist selgitab teile!» Konveier läheb edasi.

«Ettepanek nr see ja see. Rahanduskomisjon toetas/ei toetanud seda ettepanekut. Palun teid võtta seisukoht ja hääletada!» Hääletamiseks on aega 20 sekundit. Teade rahanduskomisjoni toetuse või selle puudumise kohta on Keskfraktsiooni liikmetele signaaliks, kas hääletada ettepaneku poolt või vastu. Kell 20.49 on läbi hääletatud 50 ettepanekut enam kui 70 hulgast. Sotside rohkem kui 600 parandusettepanekut ei pandud isegi hääletusele, sest neil olevat puudunud majanduslik sisu, mis neil Tallinna põhimääruse kohaselt olema peab.

Kell 21.02 hääletatakse viimast, 71. parandusettepanekut ning kell 21.06 kuulutab Vitsuti haamrilöök linnaeelarve teise lugemise lõppenuks. Ühtlasi kuulutab volikogu esimees välja vaheaja. Eelarve kolmandaks lugemiseks saavad linnavolinikud parandusettepanekuid esitada kuni kella 22.06. Seejärel vaatab need läbi linnavalitsus ja volikogu rahanduskomisjon ning eelarve kolmas lugemine on tänase istungi päevakorras eelviimase punktina.

11 arvesse võetud muudatusettepaneku arvel suureneb algselt 501 336 900 euro suurusena esitatud linnaeelarve maht 351 000 euro võrra. Lisanduv summa hõlmab näiteks 200 000 eurot linnavolikogu istungite hääletus- ja esitlussüsteemi arendamiseks, 60 000 eurot Tallinna kunstigümnaasiumi spordihoone renoveerimiseks, 20 000 eurot Tallinna nelipühakoguduse pühakoja renoveerimiseks, 3900 eurot amatöörteatrite rahvusvahelise festivali korraldamiseks ja 3000 eurot Hilariuse koolile.

Tallinna eelarve kolmandaks lugemiseks esitati linnaeelarvele 243 parandusettepanekut.

Linnapea Edgar Savisaare sõnul toetas volikogu rahanduskomisjon kümmet ettepanekut. «Nende kümne ettepanekuga täiendati eelarvet 1,4 miljonit euro võrra,» ütles Savisaar volikogu kõnepuldist.

Kümne ettepaneku läbihääletamine ei võtnud kuigi palju aega ja 20. detsembri esimesel tunnil võeti 2014. aasta eelarve 45 poolt- ja 3 vastuhäälega vastu.

Kolmandaks lugemiseks esitatud muudatusettepanekud suurendasid algselt 501,3 miljoni eurosena kavandatud ja teisel lugemisel 351 000 euro võrra kasvanud eelarve kogumahtu täiendavalt rohkem kui 1,13 miljoni euro võrra. Tallinna 2014. aasta eelarve maht ületab seega 503,2 miljonit eurot, mida on kolm protsenti rohkem kui tänavu.


 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles