Thbilisis algas massimeeleavaldus

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tüdruk Gruusia riigilipuga
Tüdruk Gruusia riigilipuga Foto: Reuters / Scanpix

Gruusia pealinna parlamendihoone ette kogunesid täna kümned tuhanded inimesed, et näidata maailmale oma ühtsust ja kuulata, mida on neile öelda riigi juhtivatel poliitikutel.

AFP korrespondendi hinnangul on kohale tulnud juba üle poolesaja tuhande inimese ning suured inimjõed voolavad endiselt kesklinna suunas.

Rustaveli avenüü on mattunud punaristilippude merre ning rahvale jagatakse laiali T-särke kirjaga «Me oleme koos, me oleme ühtsed».

Venemaa president Dmitri Medvedev teatas täna, et on andnud korralduse lõpetada sõjaline operatsioon Gruusia vastu, kuid Thbilisist teatati, et pärast seda avaldust on riigis toimunud veel pommitusreide külade vastu, samuti tungivad separatistide üksused edasi Abhaasias. Vene väejuhatus aga eitasid väiteid uutest rünnakutest, nimetades neid «provokatsiooniks».

Moskvasse saabus mõne aja eest kriisi lahendama ka Prantsuse president Nicolas Sarkozy, kelle kohtumisele Medvedeviga ilmus ka peaminister Vladimir Putin, kes on varasemad grusiinide vaherahuettepanekud tähelepanuta jätnud.

Venemaa tahab sundida grusiine leppima demilitariseeritud tsooniga oma aladel ning tõrjuda neid ka rahuvalvejõududest Abhaasias ja Lõuna-Osseetias. Moskva samas ennast konflikti osapooleks ei pea ning soovib jätkata olukorra kontrollimist selles regioonis ka tulevikus, vahendas CNN.

 

Vene välisminister Sergei Lavrov märkis täna diplomaatiliselt, et parem oleks, kui Gruusia president Mikheil Saakašvili astuks tagasi, ent lubas siiski, et see ei ole Moskva nõudmine.

«Meil ei ole mingisugust plaani ühtegi juhtkonda kukutada,» kinnitas Lavrov. «See ei ole osa meie kultuurist.» Samas lisas välisminister, et Moskva ei usalda Gruusia praegust valitsust, kuna seda on õõnestanud Saakašvili «barbaarne ja brutaalne tegevus».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles