Osa ettevõtteid reklaamib veebilehel relvi ja laskemoona

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratiivne foto.
Illustratiivne foto. Foto: Toomas Huik

Tarbijakaitseamet on viimasel ajal leidnud mitmete jahi- ja matkakaupu müüvate ja lasketiiruteenust pakkuvate ettevõtjate kodulehekülgedelt teavet relvade ja laskemoona kohta. Reklaamiseaduse järgi on aga relva- ja laskemoonareklaam keelatud.

Ka veebilehtedel avalikustatav teave on reklaam: reklaamiseaduse järgi on igasugune üldtajutaval kujul kauba-teenuse müügi suurendamise eesmärgil avalikustatud teave käsitatav reklaamina olenemata sellest, kas see teave on avalikustatud veebilehel, televisioonis, ajalehes-ajakirjas, Facebookis või mõnes muus reklaamikanalis, teatas tarbijakaitseamet.

Reklaamiks ei peeta ettevõtja majandus- ja kutsetegevuse kohas antavat kaubanduslikku teavet müüdava kauba kohta või ärilist teavet ettevõtja kohta. Teatud juhtudel on ka veebileht ettevõtja tegevuskoht.

Samas ei ole relvi ega laskemoona võimalik müüa ega osta ilma, et nii müüja kui ostja oleksid tehingu toimumise ajal kohal. Seega ei saa e-poed müüa relvi, laskemoona ega tulirelva lisaseadiseid. Seega jahi- ja matkakaupu müüvate ettevõtjate veebilehed pole vähemalt relvade ja laskemoona osas käsitatavad nende tegevuskohana. Sellest tulenevalt kohalduvad veebilehtedel relvade ja laskemoona reklaamimisele kõik reklaamiseaduse sätted.

Tarbijakaitseamet saatis sel nädalal ettevõtjatele vastavasisulise kirja, milles palub turuosalistel oma koduleheküljed üle vaadata ning kõrvaldada juba avalikustatud relva- ja laskemoonareklaamid veebilehtedelt, aga ka muudest reklaamikanalitest. Relva- ja/või laskemoonareklaami avalikustamise eest võib ettevõtjat oodata kuni 3200 euro suurune rahatrahv. Samuti on ametil õigus teha ettevõtjale ettekirjutus relva- ja /või laskemoonareklaami avalikustamise lõpetamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles