Siseministeerium peab jätkuvalt Krossi süütuks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eerik-Niiles Kross
Eerik-Niiles Kross Foto: Peeter Langovits / Postimees

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) poliitiku Ken-Marti Vaheri juhitud siseministeerium on jätkuvalt seisukohal, et kaitseministri nõuniku Eerik-Niiles Krossi kahtlustamine seotuses laevakaaperdamisega on alusetu, hoolimata sellest, et reformierakondlasest peaminister Andrus Ansip hiljuti riigikogu ees esinedes Krossi tagaotsitavaks kuulutanud Interpoli kritiseerima ei kiirustanud.

«Nii peaministri kui siseministri ehk Eesti riigi huvi oli ja on teada saada tõde ja kõik asjaolud välja selgitada,» vahendas siseministeeriumi nõunik Priit Põiklik BNSile ministeeriumi seisukohta. «Antud juhtumi puhul on Venemaaga koostöö olnud lünklik, vahetatud on hulk infot, kuid olulistes küsimustes on infovahetus puudulik. Me saame tugineda meie prokuratuuri seisukohale, mille kohaselt ei anna Eesti kriminaalasjas kogutud tõendid alust Krossi kahtlustamiseks.»

Erinevalt IRLi kuuluva Vaheri juhitud siseministeeriumist on reformierakondlasest Ansip Vaheri erakonnakaaslase Krossi kahtlustamise suhtes teisel arvamusel. Venemaa kahtlustab Krossi seotuses kaubalaeva Arctic Sea kaaperdamisega ja kuulutas ta oktoobri keskel läbi rahvusvahelise politseiorganisatsiooni Interpol tagaotsitavaks.

Ansip ütles esmaspäeval riigikogus Interpoli ja Krossi tagaotsimise teemalistele küsimustele vastates ja siseministeeriumi haldusalas olevatelt ametkondadelt saadud teabele tuginedes, et tagaotsimisjuhtumit uurinud erinevatest riikidest pärit Interpoli viieliikmeline sõltumatute ekspertide komisjon on jõudnud järeldusele, et tagaotsimiseks on alus olemas.

«Missugust informatsiooni see viieliikmeline komisjon on vallanud, missugust informatsiooni Interpol valdab, seda me kahjuks teada ei saa, sest et need viis liiget, kes on küsimust kaalunud, ei ole kohustatud ja isegi ei tohi jagada uurimissaladusega seotud informatsiooni. Praegune teadmine on selline, et Interpolil on alus olemas Eerik-Niiles Krossi tagaotsitavaks kuulutamisele,» lausus Ansip parlamendi ees saadikute küsimustele vastates.

Endise luurekoordinaatori ja praeguse munitsipaalpoliitikust kaitseministri nõuniku Krossi tagaotsimiskuulutus on juba kaks kuud Interpoli tagaotsitavate internetilehel.

«Eesti on nii kirjalikult kui suuliselt esitanud Interpolile arupärimise seoses sellega, et Interpol on vahendanud Vene Föderatsiooni alusetut tagaotsitavaks kuulutamise taotlust Krossi suhtes,» lausus siseministeeriumi seisukohta vahendanud Põiklik BNSile. "Nüüd ootame Interpoli poolseid selgitusi ning selles liinis toimub tavapärane infovahetus politsei- ja piirivalveameti ja Interpoli vahel justiitsdiplomaatia raames. Tugineme jätkuvalt meie prokuratuuri seisukohale, mille kohaselt ei anna Eesti kriminaalasjas kogutud tõendid alust Krossi kahtlustamiseks.»

Põiklik põhjendas asjade kahe kuu pikkust muutumatut seisu sellega, et «Interpol on suur organisatsioon ning rahvusvaheliste suurorganisatsioonidega on infovahetus mõnevõrra aeganõudvam kui me siin väikses ja dünaamilises Eesti oleme harjunud.»

Põikliku sõnul on siseminister Ken-Marti Vaher üles näidanud oma valmisolekut kohtuda Interpoli peasekretäriga, «kui see osutub vajalikuks ja juhul kui see kohtumine aitab kaasa Eesti riigi eesmärkide saavutamisele ehk selgitada välja tõde.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles