Kuuba loobub peeso topeltsüsteemist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuuba lipp
Kuuba lipp Foto: Bildhuset/Scanpix

Kuuba eemaldab ajapikku käibelt dollariga seotud valuuta osana kavast loobuda peeso topeltsüsteemist, mis on muutunud paljude saareriigi elanike jaoks majandusliku ebavõrdsuse sümboliks, teatas Kuuba asepresident Marino Murillo reedel.

Murillo ütles parlamendile, et dollariga seotud peeso, mida tuntakse ka CUC-ina, eemaldatakse järk-järgult kasutuselt. Ta lubas, et CUC-ides hoitavad säästud säilitavad kuni valuuta eemaldamiseni oma väärtuse.

Turistid kasutavad praegu konverteeritavad peesot, mille väärtus on ligikaudu võrdne USA dollariga. Kuubalased seevastu saavad palka tavapeesodes, mille väärtus ulatub nelja sendini.

Paljusid kaupu on enam saadaval valitsuse poodides, kus arveldatakse vaid konverteeritavate peesodega. Süsteemi mõte on hoida erivaluuta ringlust valitsuse kontrolli all.

Peeso topeltsüsteem on asetanud turismi alal töötavad kuubalased priviligeeritud seisundisse.

Topeltsüsteem viidi sisse 1994. aastal Nõukogude Liidu lagunemisest põhjustatud majanduskriisi tingimustes. See loodi selleks, et Kuuba saaks hankida rahvusvaheliseks kaubanduseks vajalikku kõva valuutat samal ajal ülejäänud kommunistliku riigi majandust turujõududest isoleerides.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles