Vene tuntuim inimõiguslane: riik vajab Hodorkovskit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moskva Helsingi grupi juht Ljudmila Aleksejeva.
Moskva Helsingi grupi juht Ljudmila Aleksejeva. Foto: SCANPIX

On kahetsusväärne, et Mihhail Hodorkovski ei saa Venemaale naasta, sest meie riik vajab teda ning tema tahab kodumaa heaks töötada, ütles Vene tuntuim inimõiguslane Ljudmila Aleksejeva pühapäeval.

«Lootsin, et ta naaseb. Asjaolu, et ta on pagendatu, on minu jaoks ootamatu ja kurb uudis,» ütles Moskva Helsingi Grupi juht Aleksejeva.

«Fakt, et ta ei saa kodumaale naasta, on vangistuse kõrval lisakaristuseks,» sõnas ta.

Staažika inimõiguslase hinnangul võiks Hodorkovskist Venemaale naastes saada kodanikuühiskonna vaimne juht. «Pole minu asi anda tema tegevusele hinnanguid, kuid vangis viibides ütles ta, et ei kavatse tegeleda poliitika ega äriga. Hodorkovski peab oma sõna,» lisas Aleksejeva.

Hodorkovski ütles pühapäeval Berliinis enne pressikonverentsi rühmale ajakirjanikele, et ei saa Venemaale naasta, kuna talle esitatud 17 miljardi rubla (550 miljoni dollari) suuruse kahjunõudega kohtuasi on endiselt lõpetamata ning on võimalik, et tal ei lubataks naasmise korral enam riigist lahkuda.Kremli pressiesindaja Dmitri Peskovi sõnul võib endine naftamagnaat vabalt kodumaale naasta. «Ta võib vabalt Venemaale naasta. Absoluutselt,» ütles Peskov laupäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles