Tomatite söömine kaitseb rinnavähi eest

Liis Velsker
, Tarbija 24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kobartomat.
Kobartomat. Foto: Toomas Tatar / Postimees

Ameerika teadlaste uuring näitas, et tomatite söömine võib suurendada hormooni adiponektiini taset, mis reguleerib suhkru ja rasvade ainevahetust, vähendades seeläbi naistel rinnavähi riski.

USA Rutgersi ülikooli teadusuuringus kasutati 70 menopausi läbinud naist, kellel oli teadaolevalt ka suure rinnavähirisk – seda kas nende kehamassiindeksi tõttu, mis jäi 25 ja 42 vahele, või seetõttu, et neil oli esimese astme sugulasel olnud rinnavähk, vahendab Huffington Post.

Esimesed kaks nädalat ei söönud naised üldse tomatit ega sojatooteid ja seejärel sõid nad 10 nädalat erinevaid tomatitooteid. Pärast seda ei söönud nad taas kaks nädalat tomati- ega sojatooteid. Viimaseks tarbisid nad 10 nädalat iga päev 40 grammi sojavalku.

Teadusajakirjas Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism avaldatud uuringu tulemused näitavad, et kui naised sõid 10 nädalat tomatitooteid (mis sisaldasid iga päev 25 mg lükopeeni), siis suurenes ka märgatavalt nende ainevahetust reguleeriva hormooni adiponektiini tase.

«Tomatite ja teiste tomatitest valmistatud toodete söömise eelis isegi lühikesel perioodil tuli uuringus selgelt välja,» ütles uuringut läbi viinud teadlane Adana Llanos ja lisas: «Toitainete, vitamiinide, mineraalide ja fütokemikaalide nagu lükopeenide rikaste puu- ja köögiviljade söömine annab tervisele olulist kasu.»

Teadlased märkasid, et adiponektiini taseme tõusmine aitab kaitsta rinnavähi eest, kuna ülekaalulisus on rinnavähi puhul riskifaktor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles