Vene eksperdid välistasid Arafati mürgitamise

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yasser Arafat 2004. aasta fotol.
Yasser Arafat 2004. aasta fotol. Foto: SCANPIX

2004. aastal surnud Yasser Arafati surma asjaolusid selgitava Vene ekspertide sõnul suri Palestiina liider loomulikku surma.

«Yasser Arafat suri loomulikku surma. Teda ei tapetud kiiritusega,» kinnitas Vene Föderaalse Meditsiini- ja Bioloogiaagentuuri (FMBA) direktor Vladimir Uiba uudisteagentuurile Interfax.

Arafat suri 2004. aastal Pariisi lähedal sõjaväehaiglas ja maeti Läänekaldale Ram Allah´sse. Mullu novembris kaevati tema haud aga lahti, et eksperdid saaksid sellelt proove võtta. Lisaks Vene ekspertidele uurisid analüüse ka Lausanne´i labor Šveitsis ja Prantsuse eksperdid. Kolm töörühma omavahel kokku ei puutu.

Seejuures Lausanne´i labor teatas läinud kuul, et Arafati roietelt, vaagnast ja pinnasest võetud proovides oli normaalsest 18 korda kõrgem polooniumitaseme. Prantsuse eksperdid välistasid aga mürgitamise.

Arafati surma hakati uuesti uurima mullu augusti lõpus, kui tema pere pöördus Prantsusmaa kohtu poole, väites, et Arafat suri polooniumimürgituse tagajärjel.

Juba varem olid Šveitsi eralabori teadlased leidnud 2004. aastal 11. novembril 75 aasta vanusena surnud Nobeli rahupreemia laureaadile kuulunud esemetelt polooniumi jälgi, mis tekitas kahtlusi, et Palestiina liider võidi mürgitada.

Osa palestiinlasi leiab, et Arafati võisid mürgitada Iisraeli agendid, kuigi pärast Arafati surma läbi viidud Palestiina uurimine välistas mürgitamise. Iisrael on eitanud seotust Arafati mõrvaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles