EK: biojäätmete käitlemine kätkeb endas keskkonna- ja majandustulu

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni hoone.
Euroopa Komisjoni hoone. Foto: Andres Teiss

Euroopa Komisjoni täna avaldatud teatise kohaselt ulatub biojäätmete tõhusama käitlemise võimalik keskkonna- ja majandustulu kuni 7 miljardi euroni.

Komisjoni keskkonnavoliniku Janez Potočniku sõnul on Euroopa Liidus juba olemas oluline kogum biojäätmeid reguleerivaid õigusakte, kuid parema rakendamise ja jõustamisega saab biojäätmete käitlemise veelgi tulusamaks muuta, vahendas komisjoni Eesti esinduse pressiesindaja.

Olulisim tulu biojäätmete bioloogilise töötlemise tõhustamisest seisneks kasvuhoonegaasi heitkoguste vähenemises: prognooside kohaselt jääks aastal 2020 atmosfääri paiskamata 10 miljonit tonni süsinikdioksiidi ekvivalentkogust.

Lisaks kliimamuutusega võitlemisele saab kvaliteetse komposti ja biogaasi tootmisega panustada ka kahjustamata pinnasesse ja aeglustada bioloogilise mitmekesisuse kadumist. Kõige paljutõotavamad keskkonna- ja majandusvõimalused peituvadki vältimatute biojäätmete komposteerimises ja anaeroobses töötlemises.

Praegu kohaldatakse liikmesriikides biojäätmete käitlemise suhtes väga erinevaid poliitikameetmeid, alates vähestest meetmetest mõnes liikmesriigis kuni kõrgete eesmärkidega poliitikameetmeteni mõnes teises riigis. ELi tasandi algatuste – näiteks kompostinormide väljatöötamise – toel saaks teha kiireid edusamme ja tagada kogu ELis ühesugused tingimused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles