Ojuland: poliitikas peab toimuma pööre avatusele

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristiina Ojuland
Kristiina Ojuland Foto: Liis Treimann

Europarlamendi liige Kristiina Ojuland ütles enda poolt kokku kutsustud ümarlaual, et usalduskriis, pettumus ja võimu kaugenemine ühiskonna tavaliikmetest on toonud Eesti poliitika praegusesse olukorda

«Usalduskriis ja pettumus ning võimu kaugenemine ühiskonna tavaliikmetest on põhjused, mis meid on viinud praegusesse situatsiooni,» tõdes Ojuland 3. jaanuaril Oru hotellis toimunud ümarlaual.

«Inimesed ei osale enam sisulises poliitikas. Nad teavad, et nii või teisiti otsustatakse nende eest, nende arvamusega arvestamata. Sõltumata erakondade programmiliste vaadete näilistest erinevustest, on inimesed tüdinud kõigist poliitikutest, see on laiem pettumus kogu poliitilise süsteemi suhtes. Kuna olen ka ise poliitik, teeb selline tõrjuv suhtumine loomulikult kurvaks, ent paneb ka otsima reaalselt toimivaid lahendusi, kuidas tekitada inimestes taas usaldus oma riigi vastu.»

Kohalviibijate arvamused jagunesid toimunud debatil kaheks. Ühed osalenutest arvasid, et vaja oleks uut poliitilist jõudu, kes suudab pakkuda alternatiivseid ideid ja tekitada inimestes kadumaläinud usalduse. Teised aga olid seisukohal, et muutuseks ei pea olema uut erakonda vaid olemasolevatel poliitilistel jõududel tuleks leida uued viisid olukorra muutmiseks.

Kolm tundi kestnud arutelude järel jõuti tõdemuseni, et tänane poliitiline süsteem pole valmis end ise muutma ning seda tuleb teha väljastpoolt. «Inimesed ei oota uusi loosungeid vaid põhimõttelisi reforme, millest toimuksid silmnähtavad muutused paremuse poole nende igapäevaelus,» leidis Ojuland.

«Kui inimene üritab aastaid rääkida oma riigiga ja teda ignoreeritakse, siis on ainus viis vahetada kuulajat. Poliitikas peab toimuma pööre avatusele. Me peame olema kodanike riik, mitte liberaalse eliidi riik. Vaja on sisulist riigi ja ühiskonna reformi.» Ühe võimalusena taolise muutuse tekkeks näeb Ojuland uue poliitilise jõu teket, mis elavdaks olemasolevate erakondade tegevust, sundides neid oma mugavustsoonist väljuma ja tegema reaalseid muutusi senistes valitsemisskeemides. Kohtumise lõppedes otsustati jätkata taoliste aruteludega, mis aitaksid liikuda lähemale reaalsetele ühiskonnas hädavajalikele muudatustele. «Ülim aeg oleks lühiajalisele poliitikale lõpp teha, riigi sees visioon kokku leppida ja koos tegutsema hakata,» kinnitas Ojuland.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles