SEB: Eesti tööstuste olukord püsis novembri seisuga üsna muutumatuna

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SEB majandusanalüütik Ruta Arumäe.
SEB majandusanalüütik Ruta Arumäe. Foto: Liis Treimann

Eesti tööstuste olukord püsib siiani veel üsna muutumatuna, vähemasti novembri seisuga. Tööstustoodangu maht kokku kõigub jätkuvalt sama taseme ümber, kuigi aastakasvu määrad kuiselt päris suures ulatuses kõiguvad, kirjutas SEB majandusanalüütik Ruta Arumäe novembrikuu tööstustoodangu kaheprotsendist kasvu kommenteerides.

«Kui näiteks Saksamaal ja Rootsis tööstuste kindlustunde indikaatorid on jõudsalt paranenud, siis Eestis püsib see muutumatuna ning uute tellimuste indikaator ei ole paranenud. Aga eks see võtab ka veidi aega kuni see Eestisse jõuab,» selgitas Arumäe.

«Novembris oli töötleva tööstuse mahtude kasv aastaga 2%. Kuigi suurem osa sektoreid on kasvamas, siis languses on just suurimad eksportivad sektorid – elektroonika ning kemikaalide tootmine. Suurimatest harudest on seevastu toiduainete tootmine 2013. aasta lõpus oma toodangumahud suurendanud kõrgemale tasemele pärast viimased kolm aastat kestnud paigalseisu. Suurim tööstusharu – elektroonikatootmine – on septembrist novembrini näidanud suuri kahanemisnumbreid, kommenteeris Arumäe, lisades, et kuna tegemist on niivõrd volatiilse haruga, on võimatu öelda, kas tegemist on püsivama nähtuse või ajutise kõikumisega.

«Toodangu mahu tasemetelt on need sarnased 2012. aasta esimese poole tasemetega. Seega midagi tavapärasest erinevat toimunud ei ole ja üldpilt püsis novembri seisuga üsna muutumatuna.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles