Reinsalu: kaitsekulutuste kärpimine seab küsimärgi alla NATO sõjalise võimekuse

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseminister Urmas Reinsalu kõnelemas Washingtonis Rahvusvahelises Strateegiliste Uuringute Keskuses.
Kaitseminister Urmas Reinsalu kõnelemas Washingtonis Rahvusvahelises Strateegiliste Uuringute Keskuses. Foto: Kaitseministeerium

Kaitseminister Urmas Reinsalu ütles täna Washingtonis Rahvusvahelises Strateegiliste Uuringute Keskuses peetud kõnes, et ootab eelseisvalt NATO tippkohtumiselt kinnitust liitlaste kaitsekulude hoidmisele kahel protsendil riikide sisemajanduse kogutoodangust.

Tema hinnangul on riigid väsinud kulutustest sõjale, kuid samas ei anta endale aru, et need on tegelikkuses kulutused rahule, riikide julgeolekule.

«Me peame endale teadvustama ka seda, et riigikaitseks tehtavate kulutuste kärpimine seab küsimärgi alla NATO sõjalise võimekuse ja poliitilise usaldusväärsuse,» lausus Reinsalu.

Reinsalu juhtis tähelepanu sellele, et NATO liitlased vähendavad kaitsekulutusi ning praegu kulutab 28st liitlasest viis riigikaitsele vähem kui ühe protsendi kaitsekuludest.

Ainult viis riiki kulutab aga rohkem kui 1,75 protsenti ja neli riiki, Ühendkuningriik, Ameerika Ühendriigid, Kreeka ja Eesti, kulutavad riigikaitsele kaks protsenti sisemajanduse kogutoodangust.

Reinsalu jätkab visiiti Washingtoni, kus ootavad teda ees kohtumised USA kaitseminister Chuck Hageliga, kongresmen John Shimkusega, senaator John McCainiga ning riikliku luuredirektori James Clapperiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles