Rouhani kaitses tuumalepet vanameelsete eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani president Hassan Rowhani.
Iraani president Hassan Rowhani. Foto: SCANPIX

Iraani president Hassan Rowhani kaitses suurriikidega sõlmitud ajaloolist tuumalepet täna vanameelsete eest, öeldes, et valitsus ei karda üksikuid kodumaiseid kriitikuid.


Parlamendi tagurlased ja mõjukas revolutsioonikaart on korduvalt kritiseerinud novembris sõlmitud tuumalepet, mis kohustab Iraani sanktsioonide mõõduka leevendamise eest peatama ajutiselt osa oma tuumaprogrammist.

«Esialgne tuumalepe kuue suurriigiga ei olnud lihtne, vaid väga keeruline ülesanne,» ütles Rowhani televisioonis üle kantud kõnes. «See nõudis julgeid otsuseid. Me ei peaks kartma ega kardagi väikest osa rahvast, kes kokkulepet kritiseerivad.»

Kriitikute peaküsimus on, millist kasu saab islamivabariik kokkuleppest, mille kohaselt Teheran peab peatama pooleks aastaks osa oma tuumaprogrammist, saades vastutasuks sanktsioonide tagasihoidliku leevendamise ning lääne lubaduse mitte kehtestada uusi sanktsioone. Kriitikte väitel oleksid läbirääkijad eesotsas välisminister Mohammad Javad Zarifiga pidanud tegema vähem järeleandmisi.

Rowhani kinnitas täna, et tal on riigi kõrgeima juhi ajatolla Ali Khameini täielik toetus.


«Kõigis meie sammudes toetas riigi kõrgem juht valitsust ja selle poliitikat,» kinnitas president.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles