Ilves: Eestile on tähtis Poola tugev roll euroliidus

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Vabariigi presidendi, Poola Vabariigi ja Euroopa Liidu lipud Ärma talu lipumastides.
Eesti Vabariigi presidendi, Poola Vabariigi ja Euroopa Liidu lipud Ärma talu lipumastides. Foto: Elmo Riig / Sakala

Poolas kahepäevase töövisiidi lõpetanud president Toomas Hendrik Ilves kohtus täna hommikul Varssavis Poola Vabariigi presidendi kohusetäitja, seimi spiikri Bronisław Komorowskiga ning Poola välisministri Radosław Sikorskiga, Eesti riigipea toonitas Poola kui Euroopa suurriigi tugeva rolli tähtsust kontinendil.

Arutelus Bronisław Komorowskiga keskenduti peamiselt Eesti ja Poola kahepoolsetele suhetele ning koostööle Euroopa Liidus, vahendas presidendi kantselei pressiesindaja.

President Ilves rõhutas, et Eesti peab lähedasi suhteid Poolaga väga oluliseks. «Meile on oluline, et Poola kui üks ühenduse suurriike mängiks Euroopa Liidus tugevat rolli. Eesti seisab siin kindlalt teie kõrval.»

Riigijuhid nentisid kohtumisel, et peamisteks eesmärkideks Euroopa Liidu ees on praegu ühtne välis-, julgeoleku- ja energiapoliitika. President Ilvese sõnul on Eesti valmis jagama oma kogemusi põlevkivi kasutamise alal, kuna Eesti on ainus riik Euroopa Liidus, kus põlevkivi saab kasutada energiaallikana ning seeläbi mitmekesistada ühenduse energia varustuskanaleid.

Kõneldi ka Eesti valmistumisest euroalaga ühinemiseks. President Ilves märkis, et euroalaga liitumine tähendab Eestile eeskätt turvalisust. «Euro poole püüdlemine sundis Eestit end valitsuse kulutuste mõttes kokku võtma. See oli meile raske, kuid siiski vältimatult vajalik ning on pikemas perspektiivis mõjunud hästi,» märkis president Ilves.

Ka Bronisław Komorowski kinnitas Poola valmisolekut panustada Euroopa Liidu suuremasse integreeritusse, kuna see on kogu regiooni huvides.

Kohtumisel peatuti ka kahe riigi ning Euroopa Liidu suhetel Venemaaga.

Poola välisministri Radosław Sikorskiga kokkusaamisel oli põhiteemana arutlusel vajadus vastutustundliku fiskaalpoliitika järele Euroopa Liidus.

«Kui vaadata, millised riigid on tänaseni kindlalt järginud kokkulepitud fiskaalpoliitilisi reegleid, hoidnud riigivõla alla nõutud 60 protsendi SKTst või püsinud eelarvedefitsiidiga alla 3 protsendi piiri, on need ühenduse n.ö uued liikmesriigid,» märkis president Ilves. «Arvestades, et Poola suutis ainsana Euroopa Liidus säilitada möödunud aastal majanduskasvu, on eeskätt Poolal põhjust nõuda ka teistelt ühenduse liikmetelt majanduslikule reaalsusele vastutustundlikku reageerimist ning kutsuda riike üles järgima iseendi poolt kehtestatud nõudeid.»

Välisminister Sikorski andis president Ilvesele ülevaate Lõuna-Poolat tugevate vihmasadude tõttu tabanud tulvavete ja üleujutuste tagajärgedest. Päästetöödele Lõuna-Poolas suundub Balti üksuse koosseisus ka 9-liikmeline meeskond Eestist.

Visiiti kokku võttes tänas president Ilves Poolat panuse eest Balti riikide õhuruumi jälgimisel ja kaitsmisel. Poola lennukid alustasid aprilli lõpus Eesti, Läti ja Leedu õhuruumide turvamist juba kolmandat korda. Samuti hindas Eesti riigipea kahe riigi majandussuhete elavdamise kontekstis väga positiivseks Poola lennukompanii LOT Polish Airlines otsust taasavada regulaarlennud Tallinna-Varssavi liinil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles