Piim läks aastaga kallimaks ja leib odavamaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toiduainete hinnad Rakvere kauplustes.
Toiduainete hinnad Rakvere kauplustes. Foto: Graafika

Viimati võrdles Virumaa Teataja Rakvere kauplustes toiduainete hindu mullu märtsis. Suur vahe tuli sellest, et kaupluste intensiivsed ja sagedased hinnakampaaniad lõid võrdluse veidi sassi.


Majandusliku tõusu ootus on ka hinnad stabiliseerinud ja nüüd on hea võrrelda rohkem kui aastataguseid hindu praegustega. Tabelis toodud hinnad olid kolmapäeval Rakvere suurtes toidukauplustes. Arvestatud on ühtlasi sooduskampaaniaid, sest osas poodides leidusid soodushindade kõrval tavahinnad, osas need puudusid.

Näiteks kohvi puhul on kohe selge, et tavahind on veidi alla 50 krooni poolekilose paki eest, ja poed, mis müüvad 10 krooni odavamalt, teevad seda soodushindadega.

Hindade võrdlemisel on lähtutud enamikul juhtudel kaubagrupi kõige odavamast tootest või on välja toodud üks kindel saadus (näiteks Toolse leib) ja siis võrreldud leiva hinda kõikides kauplustes.

Võrreldes mulluse märtsiga on tunduvalt odavamad leiva- ja saiatooted. Vaadeldud kauplustes saab peenleiba osta keskmiselt 25%, Kirde saia 13% ja Toolse leiba 16% odavamalt. Samuti küsitakse vähem nisujahu eest. Eelmise aasta märtsis maksis kahekilogrammine kott keskmiselt 14.90 ja nüüd 10.50 ehk odavnemine on 29,6 protsenti. Et ka makarone tehakse jahust, siis on odavnenud needki. Kõige odavama 400grammise paki hind on langenud 9% ehk 50 senti.

Kallimad piim, munad, vorst

Joogipiimaga on lood vastupidised. Üleeelmise aasta novembris maksis vaatluse all olev 2,5%-line kilepakendis piim Rakvere poodides keskmiselt 7.48, mullu märtsis 6.22 ja nüüd on kõik kaupluseketid omavahel kokku leppinud ning tootjale vaatamata on kõikjal piima hind 7.90.

Kui juustuvorsti hind rohkem kui aastatagusega võrreldes on tõusnud 5,7% ehk siis oli keskmine hind 23.24 ja nüüd 24.57, on hoopis olulisemalt kallinenud kanamunad. Tavalise munakarbi sai mullu märtsis poest kätte 13 krooni ja 50 senti eest, kuid nüüd tuleb maksta sama 10 muna sisaldava karbi eest keskmiselt 16 krooni, s.o 18,5% enam.

Millegipärast on arvata, et kui mitte varem, siis sügisel, ootab meid ees tuntav leiva- ja saiatoodete hinnatõus. Põhjuseks võib olla näiteks teraviljapõldudele liiga teinud raske talv ja veerohke kevad.

Järjest odavamaks on läinud suhkur. Kui veel aasta tagasi oli raske loota, et suhkrukilo võib maksta alla kümne krooni, siis nüüd on see juba tavaliseks muutunud. Vaadeldavates poodides oli hinnaga 9.60-9.80 suhkur müügil kolmes kaupluses.

Odavamad kartul, porgand

Kui eelmisel aastal maksis lahtine kartuli kõikjal üle nelja krooni kilo, siis sellel aastal on hinnavahemik 2.50-3.60. Ka porgandikilo saab kätte keskmiselt krooni võrra mullusest odavamalt.

Kauplustest on Rimi esindajaks Tallinna tänavas asuv Kodumarket ning Grossi Toidukaupade puhul nende esinduspood Turukaubamaja.
Uuring on tehtud tavaostja silmade läbi ja kui sel päeval leidus poes ka tabelis välja toodust odavamat kaupa, ei jäänud see lihtsalt vaatevälja.

Valitud ostukorvi hindu kokku lüües osutus odavaimaks poeks Säästumarket ning kallimaks Aldar Tradingule kuuluv Lilleoru kauplus, kuid eks igal tarbijal on omad lemmikud, aga mingi ülevaate tabeleid uurides ikka saab.

Järgmine hinnavaatlus tuleb, kui euro on kindel, siis muidugi juba eurodes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles