Soome meedia: Veerpalu on käivitanud dopingupommi, mis peagi lõhkeb

Jaan Martinson
, spordiajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Veerpalu.
Andrus Veerpalu. Foto: Liis Treimann

Eesti ja Soome suusatajad Andrus Veerpalu ja Juha Lallukka on enesele teadmata üles käivitanud võimsa dopingupommi, mis võib varsti plahvatada, räägib Soome antidopingu teadusjuht Timo Seppäla.

Pärast Veerpalu võitu rahvusvahelises spordikohtus, kus Eesti pool tõestas ära, et kasvuhormooni testi piirmäärad pole teaduslikult tõestatud, jäi paljudel sportlastel mulje, et antud test pole pädev.

Kaheaastast pausi, mille jooksul ei võetud vahele ainsatki kasvuhormooniga patustajat, tõlgendasid mitmed valesti ja jätkasid keelatuid aine tarvitamist. Rahvusvaheline Antidopingu Agentuur WADA aga kogus selle aja jooksul materjali ja tegi tuhandeid teste, et piirmäärad teaduslikult paika saada.

Seppälä sõnul erinevad uued piirmäärad eelnevatest vaid minimaalselt.

«Nii mõnigi sportlane võis arvata, et kasvuhormooni test ei toimi, aga see on vale nägemus,» rääkis Seppälä Soome meediale. «Vahepealsel ajal on kontrollitud sportlaste kasvuhormooni tarvitamist. Kui on olnud positiivseid proove, siis pole neid lihtsalt veel avalikustatud. Tuleb meeles pidada, et dopinguproove säilitatakse ja need kehtivad kaheksa aastat.»

WADA tegeleb hetkel sellega, et kinnitada uued piirmäärad nii, et need ka kohtus vett peaksid, selgitas Seppälä ja lisas, et ei välista peatset dopingupommi plahvatust, sest viiteid olla õhus.

Venemaa antidoping andis hiljuti teada, et eelmisel aastal osutus proov positiivseks 88 sportlasel, kuid 80 teste veel uuritakse.

Teisalt on küsimus Veepalus. Kui uued piirmäärad saadakse teaduslikult paika ja nende järgi oli Veerpalult võetud proov positiivne, siis kas saab öelda, et ta pole keelatud ainet tarvitanud?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles