Jaapani keisri toimik peaks heitma valgust tema sõjarollile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani praegune keister Akihito (vasakul) on eelmise keisri Hirohito vanim poeg. Fotol on ka keisrinna  Michiko.
Jaapani praegune keister Akihito (vasakul) on eelmise keisri Hirohito vanim poeg. Fotol on ka keisrinna Michiko. Foto: SCANPIX

Jaapani keisripaleel on kavas avalikustada täielikult peatselt valmiv ametlik toimik eelmise keisri Hirohito elust, mis peaks heitma valgust ka tema vastuolulisele rollile Teises maailmasõjas.

Toimiku koostamine on kestnud juba 24 aastat ja õukonna administratsioon peaks sellega lõpule jõudma märtsis, ütles administratsiooni ametnik reedel. Töö esitatakse aprillis või pisut hiljem valitsevale keisrile Akihitole, kes on Hirohito vanim poeg.

Administratsiooni juht Noriyuki Kazaoka ütles eile Jaapani meediale, et tema ei taha ühtki toimiku osa avalikkuse eest varjata.

Hirohito isa keiser Taisho töid ja tegemisi kajastav ametlik toimik avaldati 2002.- 2011. aastani, kuid tugevalt redigeerituna, et isiklikku teavet kaitsta, mis tõi kaasa mitmete teadlaste kriitika.

Hirohito oli Jaapani 1930.- 40. aastate Aasia-sõjakäikude ajal vägede ülemjuhataja. Ametlikult oli ta absoluutne monarh, kuid tegelikkuses juhtis riiki 1945. aastani sõjaväelaste valitsus.

Tema oli see, kes 1945. aastal pärast USA aatompommirünnakut Hiroshimale ja Nagasakile Jaapani alistumisest teatas.

See raadiokõne oli esimene kord, kui jaapanlased keisri häält kuulsid.

Kokkuleppel USA okupatsioonivägedega säilitas keiser trooni, kuid oli sunnitud loobuma pühadusest. Järgnevatel kümnenditel valitses ta patsifistlikuks muudetud riiki konstitutsioonilise monarhia nimelise juhina.

Keiser suri 1989. aasta jaanuaris 87-aastasena.

Hirohito vastased väidavad, et tema kui vägede ülemjuhataja kätel on miljonite inimeste veri, poolehoidjate sõnul oli keiser lihtsalt sõjaväevalitsuse marionett.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles