Iisraeli meedia Sharoni surmast: võitleja puhkab

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sharoni sark Iisraeli parlamendis.
Sharoni sark Iisraeli parlamendis. Foto: SCANPIX

Iisraeli meedia nimetas eile 85 aasta vanuselt surnud juudiriigi endist peaministrit Ariel Sharoni kangelaseks, kuid tõi välja ka tema vastuolulise karakteri.

«Ariel Sharoni elu ja Iisraeli riigi elu olid läbi põimunud,» kirjutas kommentaator Nahum Barnea väljaandes Yediot Aharonot avaldatud järelehüüdes «Võitleja puhkab». «Ta oli kõik, millest riigi rajajad unistasid,» lisas Barnea.

Samas meenutati Sharoni sissetungi Liibanoni 1982. aastal, mis tõi naaberriigis kaasa ebastabiilsuse ning sadade põgenikelaagrites viibinud palestiinlaste tapmise Iisraeliga liitlassuhetes olnud Liibanoni üksuste poolt.

Jerusalem Post märkis, et Sharoni on peetud samal ajal nii rahusobitajaks kui ka sõjaõhutajaks. «Aastakümnete jooksul kujundasid tema teod väejuhina ja riigimehena Iisraeli enesetaju ning maailma nägemust juudi rahvast,» märkis väljaanne.

«Vaatamata tema vigadele, on Iisrael ilma selliste liidriteta nagu Ariel Sharon vaesem,» lisas Haaretz oma juhtkirjas. «Võimul olles langetas ta otsuseid aeglaselt ja hoolikalt ning viis neid ellu ainult pärast seda, kui ta oli veendunud avalikkuse ja Washingtoni toetuses,» lisas väljaanne, lisades, et hilisemad juudiriigi liidrid pole Sharoni tasemeni küündinud.

«Ta oli kindlasti Iisraeli kõige julgem poliitik,» lisas Sharoni üks tulisemaid kriitikuid Iisraelis Gideon Levy Haaretzis kirjutatud kolumnis. «Kuid ta oli ka üks julmemaid. Ta oli liider, kes kasutas sagedamini kui keegi teine jõuvõtteid oma poliitiliste eesmärkide saavutamiseks. Kuid ta oli ka üks vähestest, kes tunnistas jõu piiratust.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles