USA eraveolaev Cygnus põkkus edukalt ISSiga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cygnus (üleval vasakul) Rahvusvahelise Kosmosejaama juures.
Cygnus (üleval vasakul) Rahvusvahelise Kosmosejaama juures. Foto: SCANPIX

USA eraettevõtte Orbital Sciences Corporation mehitamata veolaev Cygnus põkkus täna edukalt Rahvusvahelise Kosmosejaamaga (ISS), tegemist on esimesega firma kaheksast lepingulisest varustuslennust.

USA kosmoseagentuuri NASA andmeil kohtus veolaev kosmosejaamaga India ookeani kohal Madagaskarist kirdes kell 11.08 GMT aja järgi (13.08 Eesti aja järgi).

Neljapäeval startinud Cygnuse pardal on 1360 kilogrammi teadusvarustust, samuti toitu, haridusprojekti tarbeks sipelgaid ja jõulukingid kosmosejaama kuuele meeskonnaliikmele.

Saadetis on eri põhjustel kuu aega hiljaks jäänud. Kolmapäeval jättis NASA stardi võimsa päikeseloite tõttu ära.

Orbital Sciences on 1,9 miljardi dollarise lepingu kohaselt kohustatud kuni 2016. aastani tegema ISS-i varustamiseks kaheksa lendu. Tegemist on ühega kahest USA ettevõttest, mille NASA valis välja ISSile kauba transportimiseks.

Teine firma, SpaceX on juba teinud kolm lendu oma veolaevaga Dragon. NASAga sõlmitud 1,6 miljardi euro suurune leping näeb ette veel kümmet lendu.

NASA loodab nelja aasta pärast hakata erafirmadega ka astronaute ISSile toimetama. Seni peavad ameeriklased, kes 2011. aastal seiskasid oma süstikuprogrammi, ostma seda teenust Venemaalt.

Lisaks erafirmadele teenindavad ISSi ka Euroopa, Jaapani ja Vene veolaevad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles