Afganistani pommitüdruk: vend ütles mulle, et surevad ainult teised inimesed

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Spozhmai isa Abdul Ghafar külastas ametnike hoole all olevat tütart, ent võimude kinnitusel ei saadeta last sugulaste juurde tagasi enne, kui tema turvalisus on tagatud.
Spozhmai isa Abdul Ghafar külastas ametnike hoole all olevat tütart, ent võimude kinnitusel ei saadeta last sugulaste juurde tagasi enne, kui tema turvalisus on tagatud. Foto: SCANPIX

Möödunud nädalal pommivestiga tabatud väike Afganistani tüdruk rääkis BBC-ga ning tunnistas, et politseijaoskonda ründama sundis teda perekond.


Tüdruku nimi on Spozhmai ning teda peetakse umbes kümne aastaseks. Spozhmai rääkis, et isa ja vend peksid teda ning sundisid pommivesti selga panema. Tüdruku sõnul nõudis isa ka pärast ülesande ebaõnnestumist talt koju naasmist. Spozmai kinnitas BBCle, et ütles isale: «Ei. Pigem tapan end kui tulen sinuga.» Spozhmai tunnistas juba varem, et tema rünnakule saatmisest teadis kogu perekond.

Tüdruku sõnul kinnitas vend talle, et plahvatuses hukuksid ainult teised inimesed ja Spozhmai ise jääks ellu.

«Sama asi juhtuks uuesti. Nad on mulle ka varem öelnud, et kui ma seda nüüd kohe ei tee, pean seda kunagi uuesti tegema,» rääkis tüdruk, kelle sõnul ei lubatud tal kodus lugemist ja kirjutamist õppida ning sunniti teda hoopis kõikvõimalikke kodutöid tegema. «Nad kohtlesid mind nagu orja,» ütles Spozhmai BBCle.

Praeguseks on laps Helmandi provintsi pealinnas Lashkar Gah's ametnike hoole all ning palunud president Hamid Karzailt, et ta saaks endale uue kodu. Palvekirjas Karzaile kirjutas tüdruk: «Ma ei taha sinna tagasi minna. Jumal ei teinud mind selleks, et minust saaks enesetaputerrorist.» Spozhmai palus presidendilt, et talle leitaks elamiseks mõni parem koht.

Presidendi esindaja sõnul saadetakse türduk tagasi sugulaste juurde vaid juhul kui hõimuvanemad suudavad tagada tema turvalisuse.

Karzai mõistis Talibani intsidendi pärast hukka, ent rühmitus on eitanud igasuguseid seoseid tüdruku värbamisega.

Spozhmaid peetakse mõjuka Talibani liidri õeks ning politsei on kindel, et just vend julgustas tüdrukut rünnakule.

Kuigi poisse on 12 aastat kestnud sõja vältel varemgi suitsiiditerroristideks värvatud, on naissoost ründajad Afganistani konfliktis tõeline haruldus.

2011. aastal kohtus president Hamid Karzai umbes 20 poisiga, kes olid suitsiidivestiga tabatud enne, kui neil õnnestus end õhkida. Neile anti armu. Afgaani ametnike sõnul annab Taliban lapsründajatele tihti nende julgustamiseks narkootikume ja lubab, et pärast surma saavad nad paradiisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles