Videoloeng: kuhu kuulub eesti keel?

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Tartu Ülikooli tänapäeva eesti keele professor Helle Metslang pidas teisipäeval Tartus rahvusteaduste loengusarjas loengu «Kuhu kuulub eesti keel?».

Loengut saab vaadata siit.

Keelesuguluse vaatevinklist kuulub eesti keel soome-ugri keelkonna läänemeresoome keelerühma. Tänapäeva eesti keel kannab endas Metslangi sõnul keelerühma tüüpilisi struktuurijooni, samas aga ka jälgi keelesisestest eriarengutest ning pikaaegsetest kontaktidest muude keeltega.

Professori sõnul on Euroopa keeleteaduses pikalt arutletud Euroopa keelte ühisjoonte üle ning eri käsitlustes on kasutatud mõisteid nagu Euroopa keskmine standard (SAE), Euroopa keeleliit ja euroversaalid. «Kui ajalooliselt kujunenud ühisjooned ühendavad ennekõike Lääne- ja Kesk-Euroopa keeli, siis tänapäevased muutustendentsid levivad juba laiemalt. Teiselt poolt leidub ka Läänemere piirkonna keelte struktuuridel sarnaseid jooni, mis lubab rääkida Läänemere keelekontaktialast,» märkis ta Tartu Ülikooli teatel.

Loengusarja teise poolaasta avaloengus vaadeldigi eesti keele ehitust ja selles toimuvaid arenguid mõlema kontaktipiirkonna taustal. Metslangi sõnul on seniste uurimistulemuste põhjal ilmnenud, et oma struktuurilt kuulub eesti keel SAE perifeeriasse, kuid Läänemere kontaktiala keskmesse, ja teeb kaasa Euroopa keeltes toimivates muutustendentsides.

Metslang on Tartu Ülikooli tänapäeva eesti keele professor alates 2007. aastast. Tema teadustöö olulisimateks suundadeks on olnud eesti keele lauseõpetuse uurimine, grammatika kujunemise ja muutumise uurimine ning eesti keele võrdlemine teiste keeltega. Metslang on kahekordne riigi teaduspreemia laureaat.

Rahvusteaduste loengusarja raames tutvustavad oma professuuri olemust kõik Tartu Ülikooli rahvusteaduste professorid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles