Venemaa: ÜRO sanktsioonid ei mõjuta relvamüüki Iraanile

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õhutõrjesüsteem S-300
Õhutõrjesüsteem S-300 Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Venemaa Föderatsiooninõukogu välisasjade komisjoni juhi sõnul ei mõjuta ÜRO võimalikud sanktsioonid Iraanile Venemaa ja islamivabariigi vahel sõlmitud relvamüügitehingut.

Parlamendi ülemkoja saadiku ja väliskomisjoni juhi Mihhail Margelovi kinnitusel ei mõjuta ÜRO võimalikud sanktsioonid islamivabariigile S-300 tüüpi õhutõrjesüsteemi müümist, kuna eelnõu ei puuduta Venemaa ja Iraani vahel juba sõlmitud lepinguid, vahendas AFP uudisteagentuuri Interfax teadet.

«Me peame meeles pidama, et Venemaa on välisturgudel kõikide oma toodete vastutav müüja ja meie huvides pole Lähis-Ida militariseerimine,» lisas Margelov.

Lääneriikide diplomaatiliste allikate sõnul näevad sanktsioonid ette, et Venemaa peab 800 miljoni dollari suurusest tehingust taganema. Väidetavalt on uutes sanktsioonides juba ka kokkuleppele jõutud, kuid Venemaa välisminister Sergei Lavrov kinnitas intervjuus Itaalia telekanalile RAI-1, et Venemaa soovib deklaratsiooni veel täpsustada.

Föderatsiooninõukogu kaitsekomisjoni juht Viktor Ozerov hoiatas aga, et Venemaa ei pruugi resolutsiooni toetada, kui see tema riiklike huvidega vastuollu läheb. «Kui resolutsioonmi tekst läheb ühepoolselt vastuollu Venemaa huvidega, siis [ÜRO] Julgeolekunõukogu alalise liikmena paneb Venemaa sellele lihtsalt veto.»

NATO klassifikatsiooni järgi kannab S-300 nime SA-20. Õhutõrjesüsteemi laskeulatus on 120 kilomeetrit, mis võimaldaks riigil rünnaku korral kaitsta ka oma tuumaehitisi. Seetõttu on relvamüük põhjustanud tugeva kriitikalaine Iisraeli, Euroopa Liidu ja USA ametnike hulgas ning vaatamata müügilepingule pole Venemaa Iraanile veel raketikompleksi osasid tarninud.

Briti väljaanne Times kirjutas mullu septembris Venemaa ja Iisraeli allikatele tuginedes, et skandaalse kaubalaeva Arctic Sea pardal olid väidetava puidulasti kõrval ka õhutõrjeraketid raketikompleksi S-300 jaoks, mis võeti peale Kaliningradis toimunud remonditööde ajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles