Karin Streimann: kui sõnast sünnib kahju

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karin Streimann
Karin Streimann Foto: Erakogu

Avalikku ruumi paisatud segased ja eba­kompetentsed sõnumid alkoholi mõju kohta tervisele võivad tekitada inimestele reaalset kahju, kirjutab Tervise Arengu Instituudi vanemspetsialist Karin Streimann.

Sattusin hiljuti ühes meie suures uudisteportaalis lugema artiklit, mille pealkiri kõlas: «Raseduse ajal alkoholi tarbinud emade lapsed on hiljem arenenumad ja rahulikumad». (elu24.ee, 3.01). Esimese asjana tuli selle artikliga seoses pähe sõna «vastutustundlikkus». Kas autor üldse mõtles enda postitatud sõnade mõjule? Kas ta arutles, milliseid tagajärgi võib tema loo pealkiri või selle sisu kaasa tuua? Või ei mõelnud ta kordagi kaugemale sellest löövast pealkirjast, mis garanteerib suure klikkide arvu?

Artiklis refereeritud uuring on avaldatud mitmel pool maailmas. Kopenhaageni ülikool, kus uurimus tehti, avaldas tulemused hoopis pealkirja all «Raseduse ja alkoholi teemaline uuring ei võta arvesse psühholoogilisi faktoreid». Austraallased refereerisid seda uuringut aga pealkirjaga «Väikestes kogustes alkoholi tarvitamine raseduse ajal on ohtlik hoolimata viimastest uurimistulemustest».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles