Sudaanlased tulid Eestisse paremat elu otsima

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaalt saabunud sudaanlased transporditi Tartu kohtumajja, kus otsustati nende edasise saatuse üle.
Venemaalt saabunud sudaanlased transporditi Tartu kohtumajja, kus otsustati nende edasise saatuse üle. Foto: Margus Ansu

Eile ebaseaduslikult üle Eesti-Vene piiri saabunud sudaanlased kuulati täna üle. Nad kinnitasid politseinikele, et nad töötasid Venemaal, kuid tahtsid minna Euroopasse paremat elu otsima.

Mehed selgitasid, et olid parema elu otsingutel saabunud esmalt turistidena Venemaale, vahendas Lõuna prefektuuri pressiesindaja Kerly Peitel. Nad kinnitasid, et soovivad parandada oma peredele elujärge.

Mõni aeg Venemaal töötanuna lõppes nende viisa. Nad kuulsid, et Euroopas on võimalusi suurema elatise teenimiseks j nii otsustasidki nad teekonna jalge alla võtta. Lähim-lühim teeots tõi neid esiti Eestisse.

Täna kella 16 paiku eskorditi võõramaalased Tartu kohtumajja, kus kella 5 paiku polnud arutelu nende asüülitaotluse ja edasise saatuse üle veel lõppenud.

Sihtasutus Eesti Inimõiguste Keskus avaldas täna arvamust, et piirivalvurid kohtlesid põgenikke karmilt. Lõuna prefekt Tarmo Kohv saatis sihtasutusele seepeale kirja, kus ta juhib tähelepanu, et kolmapäeval Piusal tabatud kolme ebaseaduslikult piiri ületanud mehe aitamiseks tegid piirivalvurid kõik, mis inimlikult võimalik.

Meestele mindi vastu mitte käeraudade vaid soojade tekkidega, kinnitas prefekt. Piirivalvurid viisid nad kohe piiripunkti ruumidesse sooja, andsid neile selga oma enda kuivad ja soojad riided.

Kolmas mees, kelle elu vaatamata kõigile pingutustele siiski ei õnnestunud päästa, palistati sooja veega täidetud kottidega ja talle tehti tund aega järjest südamemassaaži. «Tehti kõik, mida osati ja kõik, mis inimlikult võimalik,» märkis Tarmo Kohv oma kirjas.

Prefekt lisas, et Eesti piiripunktides saab alati taotleda varjupaika ja lisas, et mujal Eesti piiri ületamine on ebaseaduslik ning reeglina on selle eesmärgiks jõuda mõnda teise Euroopa riiki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles