Tartu võib anda loodavale gümnaasiumile Kristjan Jaagu nime

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Kivilinna gümnaasiumi kõrgemate klasside maja, mis hakkab tulevikus kandma Kristjan Jaagu nime.
Tartu Kivilinna gümnaasiumi kõrgemate klasside maja, mis hakkab tulevikus kandma Kristjan Jaagu nime. Foto: Margus Ansu

Eilsel istungil valis Tartu kommertsgümnaasiumi, Descartes'i lütseumi ja Kivilinna gümnaasiumi ümberkorralduskomisjon avalikul konkursil pakutute seast loodavale koolimajale nime. Selleks saab Tartu Kristjan Jaagu gümnaasium.

Kristjan Jaak Peterson oli konkursil pakutud isikunimede seas kõige populaarsem. Seda toetas 31 osalejat, teatas linnavalitsuse pressiesindaja.

«Valisime just sellise nimekuju, kuna Eesti kultuurilukku on luuletaja läinud just Kristjan Jaaguna, nagu ta ka ise oma luuletustele alla kirjutas,» selgitas nimevalikut komisjoni liige Toomas Liivamägi.

Kristjan Jaak Petersoni (1801-1822) peetakse esimeseks eesti kirjanikuks, eesti rahvusliku kirjanduse rajajaks. Erinevalt mitmest meie kirjanduse suurkujust pole siiani olnud Eestis ühtki temanimelist haridusasutust.

Kokku esitati komisjonile 478 nimeettepanekut. Teiste seast jõudsid lõppvooru ka Tartu Jaan Tõnissoni gümnaasium, Tartu Struve gümnaasium, Tartu Lennart Meri gümnaasium, Tartu Jaan Krossi gümnaasium ja Tartu Arnold Matteusi gümnaasium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles