Savisaar: Euroopa voliniku koht peaks kuuluma opositsioonile

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar Keskerakonna volikogul.
Edgar Savisaar Keskerakonna volikogul. Foto: Liis Treimann / Postimees

Keskerakonna esimees Edgar Savisaar nentis täna Tallinnas peetud Keskerakonna volikogu istungil, et Euroopa Komisjoni voliniku koht peaks kuuluma opositsioonile, kuna koalitsioonierakondade toetus on oluliselt madalam juba poolteist aastat.

«Eestis on vähem kui pool aastat pärast voliniku kinnitamist Riigikogu valimised ja Eestis vahetub suure tõenäosusega valitsus. See pole hea Eestile ega Euroopale kui volinikutooli täidab kodumaal võimu kaotanud erakonna esindaja,» rääkis Savisaar.

Tema sõnul peaks Eesti elanike toetuse järgi peaks volinikukoht kuuluma opositsioonile, kuna meie toetus on stabiilselt olnud valitsusest kõrgem. Ta lisas, et opositsioon peaks selle koha saama ka seepärast, et just opositsiooniparteid teevad järgmise valitsuse.

 «Rahva toetuse järgi peaks volinikukoht kuuluma Keskerakonnale. Meie kandidaadiks oleks Jüri Ratas, kes on Euroopale andnud Rohelise Pealinna idee. Keskkonnaportfell on oluline tervele maailmale ja Euroopale  ning ka väga terav teema Eestis. Kasvõi meie põlevkivi kaevandamise ja juba puhkenud teise fosforiidisõja valguses,» ütles Keskerakonna esimees.

Savisaate sõnul jõuaks Keskerakond kokkuleppele ka sotsiaaldemokraatidega, kes on Eesti kandidaadina voliniku kohale nimetanud Ivari Padarit, sihtides eelkõige põllumajandusvoliniku portfelli. «Ei vaidle, et Euroopa niinimetatud ühtse põllumajanduspoliitika kiirem ühtlustamine on terve Ida-Euroopa huvides,» ütles Savisaar.

Keskerakonna esimees rõhutas, et volinikukandidaadi üle peaks otsustama parlament absoluutse häälteenamusega, just nii, nagu käib presidendi valimine.

«Juhul kui parlamendis kellelegi nii tugevat mandaati anda ei õnnestu, võiks Euroopa voliniku kandidaadi valiku Eesti sees teha valijameeste valimiskogu, mis ühendab nii parlamendi kui ka kohalike omavalitsuste hääle,» rääkis Savisaar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles